Mogući tragovi raka otkriveni na 2.000 godina staroj egipatskoj mumiji koja je bila trudna

Mogući tragovi raka otkriveni na 2.000 godina staroj egipatskoj mumiji koja je bila trudna
Egipatska mumija sa rakom nazofarinska (foto: PAP/Pawel Supernak)

Na 2.000 godina staroj mumiji primećeni su defekti na skeletu lica koji mogu da ukazuju na rak nazofarinksa. Tim naučnika je pregledao mumiju preko kompjuterske tomografije i posumnjao na najgoru bolest koju čovek može da ima. Ova mumija je poznata i kao prva trudna egipatska mumija.

Naučnici se nadaju da će pročuvanje ove bolesti drevnih ljudi proširiti znanje o evoluciji raka, piše na sajtu PAP-a. Ali da pročavanje bolesti može ukazati na dalje pravce istraživanja kako u dijagnostici tako i u lečenju.

Egipatska mumija se nalazi u Narodnom muzeju u Varšavi. Ova mumija je poznata i kao prva trudna egiptska mumija, odnosno prva žena koja je mumificirana trudna.

Deformacija lica na egipatskoj mumiji navela je antropologa Marzenu Ožarek-Szilke da posumnja na rak nazofarinksa.

Rak nazofarinska je rak gornjeg dela ždrela kod koga se stvaraju maligne ćelije u tkivu nosnog dela ždrela. Češći je kod osoba azijskog porekla i kod osoba koje dosta konzumiraju alkohol.

Naučnici su posmunjali na najgoru bolest

Profesor Rafal Stec sa Odeljenja za onkologiju Medicinskog univerziteta u Varšavi rekao je: „Prvo, imamo neobične promene na nazofaringealnim kostima, koje, prema rečima stručnjaka za mumije, nisu tipične za proces mumifikacije”.

Drugo, mišljenja radiologa na osnovu kompjuterske tomografije ukazuju na mogućnost tumorskih promena u kostima”.

Kompjuterska tomografija ukazuje na patološke promene (foto: S. Szlike)

On je dodao da mlade godine preminule i nedostatak drugog uzroka smrti sa velikom verovatnoćom ukazuju na „onkološki uzrok“.

Za sada se sumnja na maligni tumor, a jedina sigurna dijagnoza je moguća nakon histopatološkog pregleda, što bi dalo stopostotnu sigurnost“.

Istraživači mumija sada planiraju da prikupe uzorke tkiva i uporede ih sa uzorcima raka iz drugih egipatskih mumija uskladištenih u bankama tkiva u SAD i Velikoj Britaniji.

Rak u starom Egiptu nije bio redak i postoji nekoliko poznatih slučajeva potvrđenog raka nazofarinksa.

Prema istraživačima, analiza mumije može doprineti razvoju moderne medicine otkrivanjem ‘molekularnog potpisa’ raka koji se može uporediti sa rakom koji se trenutno javlja.

Planiranim daljim istraživanjima utvrdiće se uzrok bolesti, da li je bila povezana sa virusnom infekcijom, npr. HPV, ili je imala genetsku pozadinu.

Mumiju je u Poljsku 1826. ili 1827. godine doneo Jan Vežik-Rudski. Nedavna studija je utvrdila da je to bila mumija žene.

Od 1917. godine, mumija, koja pripada Varšavskom univerzitetu, pozajmljena je Narodnom muzeju u Varšavi. Izložena je zajedno sa sarkofagom u stalnoj postavci Galerije antičke umetnosti.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »