Poljski naučnici otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju staru 2.000 godina

Poljski naučnici otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju staru 2.000 godina
CT skeniranje trudne egipatske mumije (izvor: PAP)

Poljski naučnici saopštili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju tokom radiološkog skeniranja 2.000 godina starih ostataka. Egipatska mumija se čuva Narodnom muzeju u Varšavi.

CT skeniranje i radiološki pregled drevne mumije koja je pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, Gornji Egipat, pokazao je da je reč o trudnoj ženi. Ona potiče iz elitne zajednice i bila je pažljivo mumificirana, umotana u tkanine i opremljena bogatim kompletom amajlija.

Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog, i ja smo pogledali rendgenske snimke i primetili nerođenu bebu u stomaku mrtve žene!“ –rekla je Marzena Ozarek-Szilke, antropolog i arheolog sa Univerziteta u Varšavi.

CT skeniranje i radiološki pregled drevne mumije koja je pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, Gornji Egipat, pokazao je da je reč o trudnoj ženi (foto: PAP)

Jedina mumija na svetu sa fetusom

Dalja analiza otkrila je čitav fetus, a naučnici koji rade na Varšavskom projektu mumija (Warsaw Mummy Project) veruju da je žena imala između 20 i 30 godina i 26-30 nedelja trudnoće.

Ne znamo zašto fetus nije izvađen iz stomaka preminulog tokom mumifikacije“, rekao je Vojciech Ejsmond iz Poljske akademije nauka, još jedan učesnik projekta.

Zbog toga je ova mumija zaista jedinstvena. Nismo uspeli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je ‘naša’ mumija jedina prepoznata na svetu sa fetusom“, rekao je.

Ozarek-Szilke je pretpostavila da je možda bilo napora da se “kamuflira trudnoća … ili je, možda, imala neki značaj vezan za verovanja i ponovno rođenje u zagrobnom životu“.

Čuva se u Narodnom muzeju od 1917. godine, gde je javnosti izložena uz sarkofag (foto: PAP)

Misteriozna dama

Na osnovu analize hijeroglifa na sarkofagu, prvobitno se mislilo da je mumija muškog sveštenika koji je živeo između I veka pre nove ere i I veka naše ere. Naučnici sada veruju da bi moglo biti i starije od toga i istražuju moguće uzroke smrti.

Mumija nije otvorena, ali jedan snimak pokazao je da žena ima dugu kovrdžavu kosu do ramena. Istraživanje je objavljeno u najnovijem izdanju recenziranog časopisa Journal of Archaeological Science.

Ovo je prvi poznati slučaj balzamovanja trudnice…on otvara nove mogućnosti istraživanja trudnoće u davnim vremenima i prakse povezane sa materinstvom. Dalje, ovaj primerak baca svetlo na neistraženi aspekt drevnih egipatskih običaja sahranjivanja i tumačenja trudnoće u kontekstu drevne egipatske religije”- navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku iz Tebe doneta u 19. veku i postala je deo zbirke antikviteta na Varšavskom univerzitetu. Čuva se u Narodnom muzeju od 1917. godine, gde je javnosti izložena uz sarkofag.

Nove analize su pokazale: Mogući tragovi raka otkriveni na 2.000 godina staroj egipatskoj mumiji koja je bila trudna

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »