Trudna egipatska mumija stara 2.000 godina

Trudna egipatska mumija stara 2.000 godina

 1,129 

Poljski naučnici saopštili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju tokom radiološkog skeniranja 2.000 godina starih ostataka koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

CT skeniranje i radiološki pregled drevne mumije koja je pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, Gornji Egipat, pokazao je da je reč o trudnoj ženi. Ona potiče iz elitne zajednice i bila je pažljivo mumificirana, umotana u tkanine i opremljena bogatim kompletom amajlija.

Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog, i ja smo pogledali rendgenske snimke i primetili nerođenu bebu u stomaku mrtve žene!“ –rekla je Marzena Ozarek-Szilke, antropolog i arheolog sa Univerziteta u Varšavi.

CT skeniranje i radiološki pregled drevne mumije koja je pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, Gornji Egipat, pokazao je da je reč o trudnoj ženi

Dalja analiza otkrila je čitav fetus, a naučnici koji rade na Varšavskom projektu mumija (Warsaw Mummy Project) veruju da je žena imala između 20 i 30 godina i 26-30 nedelja trudnoće.

Ne znamo zašto fetus nije izvađen iz stomaka preminulog tokom mumifikacije“, rekao je Vojciech Ejsmond iz Poljske akademije nauka, još jedan učesnik projekta.

Zbog toga je ova mumija zaista jedinstvena. Nismo uspeli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je ‘naša’ mumija jedina prepoznata na svetu sa fetusom“, rekao je.

Ozarek-Szilke je pretpostavila da je možda bilo napora da se “kamuflira trudnoća … ili je, možda, imala neki značaj vezan za verovanja i ponovno rođenje u zagrobnom životu“.

Čuva se u Narodnom muzeju od 1917. godine, gde je javnosti izložena uz sarkofag
Misteriozna dama

Na osnovu analize hijeroglifa na sarkofagu, prvobitno se mislilo da je mumija muškog sveštenika koji je živeo između I veka pre nove ere i I veka naše ere. Naučnici sada veruju da bi moglo biti i starije od toga i istražuju moguće uzroke smrti.

Mumija nije otvorena, ali jedan snimak pokazao je da žena ima dugu kovrdžavu kosu do ramena. Istraživanje je objavljeno u najnovijem izdanju recenziranog časopisa Journal of Archaeological Science.

Ovo je prvi poznati slučaj balzamovanja trudnice…on otvara nove mogućnosti istraživanja trudnoće u davnim vremenima i prakse povezane sa materinstvom. Dalje, ovaj primerak baca svetlo na neistraženi aspekt drevnih egipatskih običaja sahranjivanja i tumačenja trudnoće u kontekstu drevne egipatske religije”- navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku iz Tebe doneta u 19. veku i postala je deo zbirke antikviteta na Varšavskom univerzitetu. Čuva se u Narodnom muzeju od 1917. godine, gde je javnosti izložena uz sarkofag.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

2 thoughts on “Trudna egipatska mumija stara 2.000 godina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ