Polna podela rada u ranom neolitu Evrope

Polna podela rada u ranom neolitu Evrope

Istraživači su na osnovu artefakata pronađenih u grobovima širom Evrope otkrili da je postojala polna podela rada među muškarcima i ženama.

U studiji objavljenoj u Plos One istraživači su se bavili polnom podelom rada u ranom neolitu. Istraživači sa Univerziteta u Jorku analizirali su 400 kamenih predmeta pronađenih u grobovima širom Evrope i primetili da postoje razlike u veličini, težini i sirovom materijalu u zavisnosti od toga da li je skelet muški ili ženski.

S obzirom da su muškarci i žene sahranjivani sa različitim vrstama oruđa, to ih je navelo da posumnjaju da su oni obavljali različite poslove.

Kameno oruđe pronađeno u grobovima žena i muškaraca (foto: University of York)

Arheolog Peni Bikl rekla je da su alati pronađeni u ženskim grobovima korišćeni za obradu životinjskih koža. Dok su muški alati povezani sa lovom i sukobima. Bikl sugeriše da razlike u alatima odražavaju raznolikost veština koje su potrebne članovima zajednice.  

Zadaci koji su pripisivani ženama bili su težak ručni rad i dopunjavali su rad muškaraca kao ravnopravnih doprinosioca svojoj zajednici. Činjenica da ove predmete vidite u grobovima muškaraca i žena, pokazuje koliko su bili istaknuti i cenjeni za te poslove.”

Rezultati studije takođe pokazuju regionalne varijacije duž istočno-zapadne linije, od Slovačke do istočne Francuske. Navodeći da se polna podela rada (ili barem njena zastupljenost u smrti) menjala kako se poljoprivreda širila prema zapadu.

Na istoku su se žene više kretala nego muškarci, a sve su bile okićene školjkama i nakitom. Na zapadu grobni prilozi ukazuju da su muškarci bili mobilniji i da su verovatno bili lovci, na osnovu oruđa.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »