Polna podela rada u ranom neolitu Evrope

Polna podela rada u ranom neolitu Evrope

U nedavnoj studiji objavljenoj u Plos One istraživači su se bavili polnom podelom rada u ranom neolitu. Istraživači su na osnovu artefakata pronađenih u grobovima širom Evrope otkrili da je postojala podela rada među muškarcima i ženama.

Prema izjavi koju je objavio Univerzitet u Jorku nedavna analiza kamenog oruđa pronađenog u ranim neolitskim grobovima širom Evrope sugeriše da su muškarci i žene sahranjivani sa različitim vrstama oruđa. I da su zbog toga tokom svog života obavljali različite poslove .

Kameno oruđe pronađeno u neolitskim grobovima

Arheolog Peni Bikl rekla je da su alati pronađeni u ženskim grobovima korišćeni za obradu životinjskih koža, dok su muški alati povezani sa lovom i sukobima. Bikl sugeriše da razlike u alatima odražavaju raznolikost veština koje su potrebne članovima zajednice.  

Rezultati takođe pokazuju regionalne varijacije duž istočno-zapadne linije od Slovačke do istočne Francuske, sugerišući da se polna podela rada (ili barem njena zastupljenost u smrti) menjala kako se poljoprivreda širila prema zapadu.

Na istoku su se žene više kretala nego muškarci, a sve su bile okićene školjkama i nakitom. Na zapadu grobni prilozi ukazuju da su muškarci bili mobilniji i da su verovatno bili lovci.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »