Retke neolitske sahrane otkrivene u Bugarskoj

Retke neolitske sahrane otkrivene u Bugarskoj
Neolitska sahrana na lokalitetu Slatina (foto: Bugarska akademija nauka)

Tim arheologa iz Bugarske pronašao je četiri groba iz perioda ranog neolita na lokalitetu Slatina u Sofiji. Procenjuje se da potiču iz perioda od pre 8000 godina, saopštila je Bugarska akademija nauka. Reč je o skeletnim ostacima tri odrasle osobe i jednog deteta.

Zajedno sa dva groba otkrivena na lokalitetu Slatina 2019. godine, ovo su vremenski najraniji grobovi u oblasti Sofije.

Lokalitet Slatina

Iskopavanja na tom području traju više od 30 godina, a do sad pronađeni predmeti pokazuju da su selo naseljavali zemljoradnici i stočari.

Samo naselje je postojalo oko 500 godina, od kraja sedmog do sredine šestog milenijuma pre naše ere.

Otkriveni grobovi datiraju sa početka šestog milenijuma, a vrlo malo se zna o ritualima ovog perioda. Verovatno je bilo kuća koje su, nažalost, uništene, veruju arheolozi.

Sahrana jedne od individua u zgrčenom položaju na bok (foto: Bugarska akademija nauka)

Tokom iskopavanja arheolozi Nacionalnog arheološkog instituta Bugarske akademije nauka naišli su na dvojni grob – najverovatnije je sahranjen muškarac sa detetom.

Drugi skeletni ostaci su pripadali ženi koja leži na stomaku i muškarcu koji je položen na vrlo poseban način – jedna od njegovih ruku ostala je ispod skeleta.

Antropolozi sa Instituta za eksperimentalnu morfologiju, patologiju i antropologiju Bugarske akademije nauka treba da nastave svoje istraživanje u laboratorijskim uslovima.

Sahrane tokom ranog neolita su retkost. Ne zna se šta je tačno uzrok ove pojave. Da li je reč o nedovoljno istraženim lokalitetima ili su se pripadnici neolitskih zajednica sahranjivali na udaljenim mestima ili na drugačiji način? Zato i ne čudi uzbuđenje i iznenađenje arheologa kada naiđu na sahrane iz perioda ranog neolita.

DNK analiza može pokazati da li je postojala veza između sahranjenih individua.

Radovi u Slatini deo su zaštitinih arheoloških iskopavanja zbog nove stambene izgradnje. Među novim nalazima su predmeti kao što su keramičke posude, tegovi za tkanje, čep za peć u obliku ljudskog lika i deo vretena.

Izvor: Sofia Globe

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »