Tim arheologa iz Bugarske pronašao je četiri groba iz perioda ranog neolita na lokalitetu Slatina u Sofiji. Procenjuje se da potiču iz perioda od pre 8000 godina, saopštila je Bugarska akademija nauka. Reč je o skeletnim ostacima tri odrasle osobe i jednog deteta.

Zajedno sa dva groba otkrivena na lokalitetu Slatina 2019. godine, ovo su vremenski najraniji grobovi u oblasti Sofije.

Lokalitet Slatina

Iskopavanja na tom području traju više od 30 godina, a do sad pronađeni predmeti pokazuju da su selo naseljavali zemljoradnici i stočari.

Samo naselje je postojalo oko 500 godina, od kraja sedmog do sredine šestog milenijuma pre naše ere.

Otkriveni grobovi datiraju sa početka šestog milenijuma, a vrlo malo se zna o ritualima ovog perioda. Verovatno je bilo kuća koje su, nažalost, uništene, veruju arheolozi.

Sahrana jedne od individua

Tokom iskopavanja arheolozi Nacionalnog arheološkog instituta Bugarske akademije nauka naišli su na dvojni grob – najverovatnije je sahranjen muškarac sa detetom.

Drugi skeletni ostaci su pripadali ženi koja leži na stomaku i muškarcu koji je položen na vrlo poseban način – jedna od njegovih ruku ostala je ispod skeleta.

Antropolozi sa Instituta za eksperimentalnu morfologiju, patologiju i antropologiju Bugarske akademije nauka treba da nastave svoje istraživanje u laboratorijskim uslovima.

Sahrane tokom ranog neolita su retkost. Ne zna se šta je tačno uzrok ove pojave. Da li je reč o nedovoljno istraženim lokalitetima ili su se pripadnici neolitskih zajednica sahranjivali na udaljenim mestima ili na drugačiji način? Zato i ne čudi uzbuđenje i iznenađenje arheologa kada naiđu na sahrane iz perioda ranog neolita.

DNK analiza može pokazati da li je postojala veza između sahranjenih individua.

Radovi u Slatini deo su zaštitinih arheoloških iskopavanja zbog nove stambene izgradnje. Među novim nalazima su predmeti kao što su keramičke posude, tegovi za tkanje, čep za peć u obliku ljudskog lika i deo vretena.

Izvor: Sofia Globe

close

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »