Pronađeno najstarije sojeničarsko naselje ispod Ohridskog jezera

Pronađeno najstarije sojeničarsko naselje ispod Ohridskog jezera

Tim podvodnih arheologa je ispod Ohridskog jezera, sa albanske strane, otkrio neolitsko sojeničarsko naselje izgrađeno pre 8.000 godina. Ono što je iznenadilo arheologe jeste da je naselje bilo okruženo i zaštićeno sa 100.000 odbrambenih drvenih šiljaka.

Sojeničarsko naselje, pronađeno ispod Ohridskog jezera, potiče iz neolita i datuje se između 6.000 i 5.800. godina pre nove ere. Ovo je jedno od najranijih evropskih, sedentarnih naselja iz perioda neolita. Najčudnije od svega je to što je bilo jako dobro zaštićeno.

Sada arheolozi pokušavaju da reše misteriju zašto je naselje bilo zaklonjeno, odnosno zaštićeno odbrambenim drvenim šiljcima, poput zaštićene tvrđave.

Profesor arheologije Albert Hafner sa Univerziteta u Bernu rekao je AFP da je ova naseobina starija nekoliko stotina godina od ranije poznatih sojeničarskih naselja, a koja su pronađena u oblasti Sredozemlja i Alpa. “Koliko znamo, to je najstarija u Evropi“, rekao je profesor.

Hafner i njegov tim švajcarskih i albanskih arheologa poslednje četiri godine istražuju arheološko nalazište ispod Ohridskog jezera, na albanskoj strani.

Neolitsko utvrđenje

 Arheolozi smatraju da je u naselju živelo oko 200 do 500 ljudi, sa kućama sagrađenim iznad jezera ili u oblasti koja je redovno bila potopljena rastućim nivoom vode.

Kako bi neolićani bili zaštićeni, oni su morali da iseku celu šumu, ne bi li sebi sagradili tvrđavu od drvenih šiljaka. Međutim, postavlja se pitanje, zašto su morali da naprave ovakvo utvrđenje, i od koga su se branili?

Igradnja sojeničarskog naselja bio je veoma složen i zahtevan zadatak, a naročito celokupna izgradnja tvrđave od drvenih šiljaka, poput palisade.

Na osnovu analize godova drveta, arheolozi mogu da rekonstruišu svakodnevni život stanovnika pre više hiljada godina. Svakako, jedan od značajnijih aspekata jeste kakvi su bili ekološki i klimatski uslovi u tom periodu.

Što se tiče načina ishrane u tom periodu, reč je o tipičnom neolitskom naselju, kada su se stanovnici oslanjali na poljoprivredu i pripitomljenu stoku.

Pronašli smo razne semenke, biljke i kosti divljih i pripitomljenih životinja“, rekao je Ilir Gjepali, profesor arheologije iz Albanije.

Neophodno je, barem još dve decenije, da se podvodni lokalitet istraži u potpunosti kako bi se dobile vredne informacije. Stručnjaci se nadaju da će otkriti nešto više i o neolitskom utvrđenju oko naselja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »