Nova otkrića na nekropoli iz ranog bronzanog doba u Mokrinu

Nova otkrića na nekropoli iz ranog bronzanog doba u Mokrinu
Arheološka iskopavanja nekropole u Mokrinu (foto: Narodni muzej Kikinda)

Na lokalitetu nekropole kod Mokrina arheolozi iz naše zemlje i SAD tokom najnovijih istraživanja poslednje dve nedelje pronašli su tri groba iz ranog bronzanog doba.

Najveće iznenađenje doživeli su u četvrtak kada su otkrili grob u kojem je bio skelet konjanika sa opremom. Grob je, verovatno, novijeg datuma, možda čak iz ranog srednjeg veka, pišu Novosti.

Nekropola u Mokrinu

Nekropola u Mokrinu je iz ranog bronzanog doba, datirana između 2100. i 1800. godine pre nove ere, a nalazi se u severnom Banatu, blizu Kikinde. Pripada moriškoj kulturi koja se rasprostirala između Tise i Moriša, na teritoriji severne Srbije, zapadne Rumunije i jugoistočne Mađarske, i trajala je duže od jednog milenijuma.

Prva arheološka iskopavanja nekropole u Mokrinu vršena su od 1958. do 1969. godine, rukovodio im je Milorad Girić iz Narodnog muzeja u Kikindi. U tom periodu, na površini od 1080 m2 otkriveno je 312 grobova.

Novo otkriće na nekropoli

Nađena je i konjička oprema, pa pretpostavljamo da je u pitanju, možda, i ratnik koji se slučajno tu našao. Nalazi će proći detaljnu obradu, a u narednom periodu planirano i geofizičko istraživanje lokaliteta – objasnio je Jugoslav Pendić, istraživač sa novosadskog Instituta “BioSens” i rukovodilac terenskih istraživanja.

Konjanički grob, srednji vek (foto: Narodni muzej Kikinda)

Iskopavanja na ovoj lokaciji počela su prošle godine kada su pronađena dva, a ove godine još tri groba. Projekat vodi Narodni muzej u Kikindi koji je za ovaj istraživački rad na konkursu Ministarstva kulture Srbije dobio 800.000 dinara. Kikindska ustanova na projektu sarađuje sa Filozofskim fakultetom iz Beograda i Institutom “BioSens” iz Novog Sada.

Već od naredne nedelje radiće se i na lokalitetu Anka Siget u mestu Rabe. Ta istraživanja realizovaće se u saradnji sa Univerzitetima u Viskonsinu i Mičigenu, a finansira ga američki Nacionalni fond za nauku, u iznosu od 300.000 dolara. Direktorka Narodnog muzeja u Kikindi Lidija Milašinović navodi da postoji još jedan lokalitet u blizini Mokrina, koji nigde nije evidentiran. Na toj lokaciji planirana su preliminarna desetodnevna istraživanja.

Zbog pandemije koornavirusa istraživanja nisu realizovana u planiranom obimu, pa se nadamo da će sledeće godine situacija biti bolja – rekla je Milašinović.

Oko Kikinde se nalaze bogata arheološka nalazišta i Narodni muzej trenutno istražuje četiri lokacije, nekropolu kod Mokrina, Gradište kod Iđoša, uskoro počinje da radi na terenu Anka Siget u mestu Rabe u opštini Novi Kneževac, a postoji još jedna lokacija u Mokrinu koja će tek biti predmet iskopavanja.

Nekropola u Mokrinu pod zaštitom države

Nekropola u Mokrinu jedna je od najpoznatijih i najvećih nekropola iz ranog bronzanog doba u našoj zemlji i šire. Zbog svog značaja i radi čuvanja uskoro će biti pod zaštitiom države. Nova istraživanja počela su prošle godine, posle pola veka pauze. Poslednji put radilo se 1969. godine. Plan muzeja u Kikindi je da otkopa do 10 grobova i da primenom savremenih naučnih metoda i analiza dođe do podataka koje nije bilo moguće odrediti pre pola veka.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »