Od čega su bolovala deca u drevnom Egiptu?

Od čega su bolovala deca u drevnom Egiptu?
Mumija deteta (foto: Wikipedia)

Nakon ispitivanja dečijih mumija, naučnici su saznali da je anemija bila uobičajena među decom u drevnom Egiptu.

Međunarodni tim paleopatologa i medicinskih stručnjaka je otkrio da su deca koja su bila mumificirana imala anemiju u prošlosti. Egipatske mumije su odičan izvor informacija o ljudima u prošlosti.

Prema naučnoj studiji, objavljenoj u časopisu International Journal of Osteoarchaeology, istraživači su analizirali 21 mumiju i utvrdili da je jedna trećina dece imala poremećaj krvi poznat kao anemija.

Dečije mumije potiču iz različitih delova Egipta i datiraju iz različitih perioda, od Starog kraljevstva (3. milenijum pre nove ere) do rimskog perioda (4. vek nove ere).

Mumije dece su podlegle CT – skeniranju kako bi stručnjaci proučili njihove ostatke i dobili informacije o njihovom zdravstvenom statusu i eventualno o uzroku smrti. Starost proučavane dece bila je između 1-14 godina.

Primetili su da su kosti svoda lobanje, kod sedmoro dece, bile zadebljane. Takva patološka promena se obično povezuje sa anemijom. Otkrili su i druge patološke promene na lobanji i postkranijalnom skeletu koje se pripisuju ovom zdravstvenom poremećaju.

Šta je anemija?

Anemija je uglavnom uzrokovana neuhranjenošću kod dece. Takođe, nedostatak gvožđa kod trudnice može da bude uzrok anemije kod deteta. Nedovoljno unošenje neophodnih nutrijenata dovodi do smanjenja proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Odnosno, to znači da neće dovoljne količine kiseonika otići do mozga i drugih delova tela, ali i kosti. Pored toga što anemija može biti uzorkovana neuhranjenošću, ona može biti uzrokovana hroničnim-gastrointestinalnim problemima i bakterijskim, virusnim ili parazitskim infekcijama. Ovaj metabolički poremećaj dovodi i do usporenog fizičkog i mentalnog razvoja deteta.

Infekcije prouzrokovane mikroorganizmima su bile široko rasprostranjene u drevnom Egiptu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, anemija pogađa 40% dece mlađe od 5 godina i to širom sveta.

Iako je znatan broj dece u drevnom Egiptu patio od anemije, teško je sa sigurnošću reći da je to dovelo do njihove smrti, ali je je definitivno bio faktor koji je doprineo tome.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »