Rimske devojke u bikiniju-čuveni mozaik iz vile Vila Romana del Casale

Rimske devojke u bikiniju-čuveni mozaik iz vile Vila Romana del Casale
Mozaik "Devojke u bikiniju" (foto: Jos Dielis/AWM)

Najbogatija zbirka rimskih mozaika otkrivena je početkom prošlog veka u rimskoj vili Vila Romana del Casale. Da bikini nije izum modernog doba, to nam otkriva mozaik iz ove raskošne vile. Mozaičke predstave, pre svega, postale su prepoznatljive po mozaicima devojaka u bikinijima.

Spektakularna i veličanstvena vila, prostire se na površini od 4.000 kvadratnih metara u nizu povezanih soba zajedno sa frigidarijumom, tepidariujumom sa teretanom i malim svetilištem. Villa del Casale, smeštena je na samo 3 km od Pjaca Armerina (južna Italija), a sagrađena je između kraja 3. i početkom 4. veka kao veličanstvena seoska rezidencija.

Iskopavanja su obavljana tokom 1900-ih godina, pa sve do početka II svetskog rata. Poslednji izvedeni radovi, koje je 1950. godine obavio Đino Vinicio Đentili, doneli su na svetlo ostatke celokupnog kompleksa.

Svi objekti unutar vile su ukrašeni mozaičkim predstavama, neuporedivog sjaja sa naturalističkim i mitološkim prikazima koji prikazuju običaje tog doba.

Ostaci vile Villa del Casale (izvor: https://initalia.virgilio.it/)

Mozaici koji krase vilu odlikuju se kvalitetom njihovog umetničkog rada, a njihova novina leži u činjenici da su istorijski najveća i najopsežnija zbirka mozaika ikada izgrađenih u rimsko doba.

Među najpoznatijim mozaicima u vili izdvaja se onaj na kome se nalaze devojke u bikiniju koje se bave sportom.

Mozaik u sobi 10 devojaka

Soba u kojoj je otkriven mozaik devojaka u bikinijima je tako i dobila naziv Sala delle Dieci Ragazze („Soba deset devojaka“). Mozaik “Devojke u bikiniju” predstavljene su u dva reda koji prikazuju 10 mladih devojaka namerenih da se takmiče u čast Morske boginje-Tetije. U prvoj sceni, devojke vežbaju sa tegovima, trče i bacaju disk. U drugoj igraju loptu, a nagrada se dodeljuje dvema pobednicama koje su krunisane malim cvetnim vencem i palminom granom.

Od deset žena prikazanih na mozaiku, devet nosi nešto što liči na dvodelne kupaće kostime. Donji deo odeće se sastoji komada tkanine ili kože oko kukova. Nazivao se subligaculum i obično se smatra oskudnijom verzijom muškog perizoma ili natkolenice, koju nose kao donji veš, a ponekad i sportisti i robovi.

Bikini sličan dvodelnom kupaćem (izvor: Wikipedia)

Gornji deo „bikinija“ koji nose ove devojke sastoji se od pojasa za grudi. Ovakvi pojasevi bili su već poznati u staroj Grčkoj. Grci su grudni pojas nazivali mastodeton ili apodesmos. Rimljani su ga zvali strophium. Pojas se često pravio od platna. Takve odeće nosile su žene koje su se bavile sportom ili na drugi način vodile aktivan životni stil.

Bikini je bio deo sportske opreme

Devojke u mozaiku se bave sportom. Bikiniji se očigledno nose kao deo sportske opreme, a ne kao kupaći kostimi. U gornjem registru ne vidi se šta je devojka sa leve strane radila, ali ona pored nje nosi tegove u rukama. Ovo nisu bučice koje se koriste za povećanje muskulature. Umesto toga se koriste za produženje skoka u dalj, zamahom ruke unazad, nečiji zamah se može povećati, što omogućava dalji skok. Devojka u sredini će baciti disk, dok su dve u desnoj polovini ovog registra prikazane kako trče.

U donjem registru, dve devojke sa desne strane igraju loptu. Igre loptom su drevne i odavno poznaze. One se pominju u 6. knjizi Homerove Odiseje. Ovde izgleda da devojke igraju neki rani oblik odbojke, a lopta je bila obojena sa više boja.

Mozaik “Devojke u bikiniju” (izvor: Wikipedia)

Krajnje levo od donjeg registra, mlada žena obučena u providnu žutu haljinu drži krunu od ruže i palmu. To su bile nagrade koje su uručene pobedniku u atletskim takmičenjima. Zrele žene su uglavnom bile zadužene za ženska atletska takmičenja. Ona može predstavljati stariju ženu, možda udatu (za razliku od ostalih, potencijalno neudatih žena u mozaiku). Devojčica u centru registra dobila je palmu i sprema se da stavi pobedničku krunu na glavu. Devojka između pobednika i žene u žutom drži nešto što izgleda kao stilizovan cvet. Takođe je tumačen kao neka vrsta suncobrana ili možda stilizovani točak kočije.

Suprotno popularnom mišljenju, žene u Rimskom carstvu su se bavile sportom. Ali postojala su neka ograničenja. Ženama, na primer, nije bilo dozvoljeno da se takmiče sa muškarcima. I dok se od muškaraca uglavnom očekivalo da vežbaju goli na grčki način, ženska javna golotinja nije bila odobrena. Drevni „bikini“ omogućavao je ženama da vežbaju u udobnosti, a da ne uvrede drevnu “mušku” osetljivost.


Više: The Villa del Casale of Piazza Armerina i Ancient World Magazine

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »