Država će se nadmetati za pečat Stefana Nemanje na inostranoj aukciji

Država će se nadmetati za pečat Stefana Nemanje na inostranoj aukciji
Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje (preuzeto sa aukcijske kuće Artemide aste)

Pečat župana Stefana Nemanje nelegalno je završio na aukcijskoj kući Artemide aste. Država Srbija će se nadmetati na aukciji kako bi pečat bio vraćen.

Do otkrića ovog izuzetno artefakta došli su urednici portala Srpska srednjovekovna istorija koji su se prvi oglasili i apleovali na državu da otkupi ovaj pečat.

Pečat velikog župana Stefana Nemanje stavljen je na prodaju na sajtu aukcijske kuće Artemide aste. Početna cena pečata je 1000 evra. Aukcija će biti održana 6. i 7. maja.

Pečat Stefana Nemanje

Pečat velikog župana Stefana Nemanje je napravljen od olova, težine oko 21 gram, prečnika 35 milimetara.

Na aversu pečata je prvomučenik Sveti Stefan, zaštitnik dinastije Nemanjić. On je obučen u odelo đakona, stoji, a u rukama drži darohranilicu i kandilo.

Na reversu pečata nalazi se natpis na grčkom jeziku „ΣΦΡΑΓΙC/ CTΕΦANOΥ/ ΜΕΓΑΛOΥ/ ΖΟΥΠΑΝΟΥ/ ΤΟΥ ΝΕΜΑ/ ΝΙΑ“. U prevodu na srpski on glasi: „Pečat Stefana velikog župana Nemanje.“

Pečat potiče iz druge polovine 12. veka, odnosno najranije iz 1166. godine kada je Nemanja postao veliki župan.

Kako ističu na portalu SSI „Pečati srpskih srednjovekovnih vladara su veoma retki i predstavljaju pravo kulturno-istorijsko bogatstvo. Dva pečata Stefana Nemanje čuvaju se u Narodnom muzeju Srbije, a jedan u Ermitažu u Sankt Peterburgu.“

Istorijski muzej će se nadmetati na aukciji

Prema saznanjima portala SSI, Istorijski muzej Srbije nadmetaće se na aukciji za pečat velikog župana Stefana Nemanje.

Do istih saznanja došao je i portal Blic, koji piše da će Istorijski muzej Srbije učestvovati u aukciji pečata velikog župana Stefana Nemanje koji organizuje aukcijska kuća Artemide aste. Novinarima Blica je to rečeno u Ministarstvu kulture, kao odgovor na pitanje o sudbini pečata velikog župana koji je stavljen na aukcijsku prodaju.

Ministarstvo kulture daje punu podršku Istorijskom muzeju Srbije i poziva ostale ustanove kulture da ne daju ponude kako ne bi jedni drugima podizali cenu“, rekli su za „Blic“ u Ministarstvu kulture.

Inače, prošle godine je pečat Petra, upravitelja i arhonta Srbije nažalost prodat na aukciji u Švajcarskoj i završio kod nepoznatog kolecionara.

Novija vest: Otkupljen pečat velikog župana Stefana Nemanje

Pročitaj još:

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »