Otkrivena još jedna rimska grobnica, ali sa olovnim sarkofagom kod Skupštine

Otkrivena još jedna rimska grobnica, ali sa olovnim sarkofagom kod Skupštine
Otkriće rimske grobnice sa olovnim sarkofagom

Prošle godine sprovedena su zaštitna arheološka istraživanja kod Skupštine zbog izgradnje podzemne garaže. Iako izgleda da je istraživanjima bio kraj, ispostavilo se da se u zemlji krije još jedna rimska grobnica i to sa olovnim sarkofagom.

Izgradnja podzemne garaže kod Skupštine počela je pre nekoliko meseci. I uprkos tome što su sprovedena zaštitina istraživanja, arheolozi nadgledaju radove u slučaju da se još nešto ne pojavi. To se i dogodilo. Arheolozi su tokom stručnog nadzora ugledali i istražili još jednu antičku grobnicu.

Kako ističu u saopštenju na FB, tokom stručnog nadzora arheologa iz Muzeja grada Beograda, a nad radovima izgradnje podzemne garaže na nalazištu Antički Singidunum, pronađena je rimska grobnica.

Olovni sarkofag unutar grobnice od opeke

U proširenju iskopa je otkriven redak nalaz – rimski grob, grobne i krovne konstrukcije od opeke u kome je bio pohranjen olovni sarkofag sa dečijim skeletnim ostacima”, piše u objavi.

Inače, sahranjivanje u olovnim kovčezima je zabeleženo širom Rimskog carstva, od Britanije, Galije i Nemačke, pa sve do Sirije i Palestine. Sahranjivanje u olovnim sarkofazima sprovodilo se od 2. do 5. i 6. veka. Brojna istraživanja su pokazala da to nije bila uobičajena pogrebna praksa sahranjivanja u Rimskom carstvu.

Dečiji skeletni ostaci u olovnom sarkofagu

Najveći broj olovnih kovčega potiče iz Male Azije, ali olovo ne potiče iz te oblasti. Ruda olova je se verovatno vadila na Balkanu, u Britaniji ili Galiji.

Ovaj novi primer svakako nije usamljen ni za teritoriju Gornje Mezije. Olovni kovčezi su već pronalaženi u Singidunumu, Naisu, Viminacijumu, kao i u naseljima u blizini rudnika: Kosmaj (Guberevac, Babe, Gomilice), Municipijum DD (Sočanica) i Ulpijana (Lipljan).


O prošlogodišnjim zaštitnim arheološkim istraživanjima u parku pored Narodne Skupštine smo više puta pisali.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »