Pronađena krema za lice stara 2700 godina za muškarce

Pronađena krema za lice stara 2700 godina za muškarce
Bronzana posuda u kojoj se čuvala krema za lice (foto: B. Han et al./Archaeometry)

Pre 2700 godina muškarci, plemići, u Kini su koristili kremu za lice napravljenu od životinjske masti i retke supstance “mesečevo mleko”.

Jedan od ranijih dokaza upotrebe kreme za lice potiče iz grobnice drevnog kineskog plemića. Ostaci kreme pronađeni su u dekorisanoj bronzanoj posudi sa poklopcem. Pored toga što je krema bila napravljena od životinjske masti, ona je sadržala i jednu retku supstancu – “mesečevo mleko”. Mesečevo mleko je bela kremasta supstanca koja se nalazi u pećinama.

Ljudi koriste mnoge prirodne materijale za bojenje svojih tela već hiljadama godina, kako tokom svoje svakodnevnice, isto tako i u pogrebnim ritualima.

Jedna zanimljiva studija je pokazala da su i muškarci u Kini pre više od 2700 godina koristili kremu za lice koja bi njihovo lice obojila u belo.

Grobnica kineskog plemića i mesto otkrića bronzane posude sa kremom za lice koja je bojila lice u belo (izvor: Archaeometry)

Ovo otkriće je najraniji dokaz da je muškarac, Kinez, koristio kozmetički preparat. Za žene postoje i stariji dokazi. Do otkrića su došli arheolozi pre 6 godina, a rezultate svojih istraživanja su objavili u časopisu Archaeometry.

Tim arheologa je radio na arheološkom lokalitetu gde su artefakti datovani u period koji, u kineskoj istoriji, zove „period proleća i jeseni“. On obuhvata period od tri stotine godina, između 771. i 476. godine p.n.e. Ovo mesto je nekada bilo grad po imenu Liuđiava, glavni grad vazalne države zvane Rui. Period proleća i jeseni završio se kada je Kina ujedinjena pod dinastijom Ćin.

Krema sa retkim sastojkom

Istraživači su na tom nalazištu iskopali ono što su opisali kao plemićko mesto. Pronašli su bronzano oružje i posudu od bronze sa poklopcem. U bronzanoj posudi je sadržaj za koji istraživači veruju da je krema za lice. Analiza materijala pokazala je da je star oko 2700 godina i da je napravljen od goveđe masti i “mesečevog mleka”. Takozvano “mesečevo mleko” je vrsta karbonatnog mulja koji se nalazi u pojedinim pećinama, a kada se osuši bude kao beli prah koji se može koristiti kao krema. Kada se nanese na lice ono postane skroz belo.

Bronzana posuda kada je otkrivena, otvorena i kada je očišćena (izvor: Archaeometry)

Istraživači navode da je plemić koristio kremu na licu kako bi se razlikovao od ostalih. Takođe, sugerišu da je možda korišćena kao deo verskih ceremonija.

Prethodna istraživanja su pokazala da su pećine bile pod uticajem religija tog vremena, za koje se verovalo da imaju minerale sa magičnim svojstvima.

Zanimljiva i značajna je činjenica da je ova krema otkrivena u grobu muškarca. U istorijskim zapisima ovog i ranijeg perioda najčešće se opisuju žene koje koriste ovakvu kozmetiku.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »