Pronađene glave krokodila u egipatskoj grobnici

Pronađene glave krokodila u egipatskoj grobnici
Jedna od mumija pronađenih u grobnici i današnji nilski krokodil (foto: C. Jani / M. Jawornocki)

Arheolozi koji su iskopavali u Tebanskoj nekropoli pronašli su devet glava krokodila. Ovo otkriće je jedinstveno jer krokodili nisu podlegli mumifikacji i bili su sahranjeni sa ljudima.

Poljski arheolozi su pronašli glave krokodila u grobnicama dva egipatska plemića, piše PAP. Glave su bile umotane u tkaninu. Međutim, one nisu bile mumificirane niti su podlegle bilo kakvom tretmanu očuvanja.

Arheolozi iz Centra za arheologiju Mediterana na Univerzitetu u Varšavi obavaljaju iskopavanja dve grobnice od 2013. godine na nekropoli el-Asasif. Jedna pripada „Četiju“, važnom zvaničniku tokom vladavine faraona, Nebhepetre Mentuhotepa II (vladao 2055-2002. godine pne). Druga grobnica pripada anonimnom, ali visoko-statusnom članu koji je služio na kraljevskom dvoru, piše HeritageDaily.

Arheološka istraživanja delova tebanske nekropole egiptolozi sprovode jako dugo. Ona se nalazi na zapadnoj obali Nila. Ova oblast je korišćena za sahranjivanje tokom Novog kraljevsta (između 16. i 11. veka pne).

Otkriće je objavljeno u Journal of African Archaeology.

Jedinstveno otkriće krokodila koji nisu mumificirani

Lobanje su pripadale vrsti Crocodilus niloticus, velikom krokodilu koji potiče iz slatkovodnih staništa u Africi. Očuvali su se samo fragmenti lobanje i mandibule. Verovatno zbog prethodnih iskopavanja Herberta Vinloka pre jednog veka. Opšte je poznato u arheologiji da su istraživači tog vremena obraćali vrlo malo pažnje na ostatke životinja (ali i na ljudske) i bacali ih na gomilu.

Ostaci krokodila iz grobnica (foto: Patryk Chudzik)

Ovo je potpuno neobično otkriće i prvo te vrste u istoriji istraživanja u Egiptu“, rekao je Čudžik za Newsweek. „Znamo za mnoge mumije krokodila koje su pronađene duž Nila. Sve su to mumije celih krokodila koje su deponovane u posebno pripremljenim katakombama svetih životinja, u ovom slučaju krokodila ili svetih životinja boga Sobeka”.

U našem slučaju stvari su drugačije. Prvo, samo glave, a ne cela tela ovih nilskih reptila su deponovane u grobnicama u kojima radimo. Drugo, nisu mumificirani, već samo umotani u platno. Konačno, ostaci su pronađeni u grobnicama ljudi, a ne u katakombama svetih životinja”.

U starom Egiptu, krokodili su bili predmet obožavanja u obliku boga Sobeka. Sobek je povezan sa nilskim krokodilom ili zapadnoafričkim krokodilom. On je predstavljen ili u pravom krokodilskom obliku, ili kao čovek sa krokodilskom glavom.

Egipatski bog Sobek, glava krokodila, telo čoveka (Wikipedia, Hedwig Storch)

Sobek je takođe bio povezan sa faraonskom moći, plodnošću i vojnim junaštvom. Ali je dodatno služio i kao zaštitno božanstvo sa apotropejskim moćima, prizvano posebno za zaštitu od opasnosti koje je predstavljao Nil.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »