Rekonstrukcija lica mumije faraona otkriva njegovu brutalnu smrt

Rekonstrukcija lica mumije faraona otkriva njegovu brutalnu smrt
Rekonstrukcija egipatskog faraona koji je doživeo brutalnu smrt (SALEEM & HAWASS (THE FORENSIC FACIAL APPROXIMATION OF SEQENENRE-TAA-II (C. 1558-1553 BC))

Mumija faraona Sekenenre Taa II nosi brutalne rane na licu. Rekonstrukcija njegovog lica otkriva da je verovatno poginuo na bojnom polju.

Naučnici su sada otkrili kako je izgledao egipatski faraon Sekenenre Taa II, poznatiji i kao “Hrabri” i to 3.500 godina nakon što je brutalno ubijen u borbi.

Egipatski faraon Sekenenre Taa II možda je poginuo na bojnom polju.

Zahvaljujući skupu podataka, u poslednjih 130 godina, precizna rekonstrukcija njegovog lica bila je moguća.

Naučnici su rekonstruisali lice staroegipatskog faraona koji je brutalno ubijen pre 3.500 godina, otkrivajući kako je kralj dočekao svoju sudbinu.

U Deir el-Bahriju, unutar tebanske nekropole, davne 1886. godine pronađena je mumija ovog faraona. Od tada je predmet proučavanja.

Egiptolozi Sahar Salima i Zahi Havas su 2021. godine uz pomoć CT skena otkrili da je faraon imao 40 godina u trenutku smrti i 167 cm. Saznali su da je imao nasilne povrede glave koje su bile uzrok njegove smrti.

Mumija Sekenenra Taa II (foto: G. ELLIOT SMITH / WIKIPEDIA)

Egipatski faraon je bio ubijen, dok je pokušavao da oslobodi Egipat od Hiksa 1555. godine pre naše ere. Ostao je upamćen kao borac za slobodu koji je poginuo pokušavajući da oslobodi Egipat od strane vlasti.

Takođe, u saopštenju iz te godine, otkrivaju su da je njegova mumija bila u lošem stanju. I da je rezultat balzamovanja koje je obavljeno na brzinu i daleko od kraljevske radionice za mumifikaciju.

Rekonstrukcija lica egipatskog faraona

Nedavno je tim arheologa sa australijskog univerziteta Flinders sastavio njegovo lice pomoću CT skeniranja i rendgenskih snimaka kraljeve iskrivljene lobanje. Faraon je prikazan sa sitnim očima i usnama i visokim jagodicama.

Rekonstrukcija je delo brazilskog stručnjaka za grafiku Cicera Moaresa, koji je digitalno kreirao lice na osnovu podataka poslednjih 130 godina proučavanja ostataka faraona. Rezultati su objavljeni u nerecenziranom radu.

 Rekonstrukcija brutalnog ubistva egipatskog faraona (SALEEM & HAWASS (THE FORENSIC FACIAL APPROXIMATION OF SEQENENRE-TAA-II (C. 1558-1553 BC))

Rekonstrukcija lica je takođe otkrila pretrpljeni udarac u gornji deo glave faraona Sekenenre Taa II. Egipatski faraon brutalno je ubijen sekirom u lice.

Ova istraživanja pokazuju koliko savremene metode u saradnji sa arheološkim podacima mogu da otkriju brojne informacije o ljudima u prošlosti.


Izvor: Blic

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »