Rezultati analiza lobanja sa Ćele-kule biće predstavljeni u Nišu

Rezultati analiza lobanja sa Ćele-kule biće predstavljeni u Nišu
Lobanje uzidane u spomenik Ćele-kula (foto: Projekat "Novo lice Ćele-kule")

Nakon izazovne antropološke analize lobanja uzidanih u Ćele-kulu, javnosti će u Nišu biti predstavljeni rezultati istraživanja.

Društvo za akademski razvoj u saradnji sa Narodnim muzejem u Nišu predstaviće rezultate antropoloških istraživanja u okviru projekta “Novo lice Ćele-kule” u utorak 4. juna 2024. godine u Galeriji Sinagoga, sa početkom od 13 časova.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresovani da prisustvuju prezentaciji i otkriju kako su izgledali srpski vojnici pre 215 godina.

Javnosti će se obratiti glavna naučnica na projektu, bioarheolog dr Nataša Šarkić. Ona je tokom septembra 2023. godine obavila antropološke analize na lobanjama uzidanim u spomenik Ćele-kula.

Pored nje, na prezentaciji će govoriti i Milan Simonović, koji je uz Natašu, jedan od idejnih tvoraca i ujedno koordinator projekta ispred Društva za akademski razvoj.

Spomenik Ćele-kula je značajan za srpsku istoriju

Ćele-kula je spomenik iz Prvog srpskog ustanka u kome je bilo uzidano 952 lobanje sa Čegarske bitke. Od tog broja, danas je ostalo sačuvano samo 57 lobanja uzidanih u spomenik. Dok je jedna od njih izdvojena na pijedestalu i veruje se da pripada vođi ustanaka, Stevanu Sinđeliću. Spomenik je četvorougaonog oblika, visine oko 4 m. Glave su bile okrenute napolje, a bile su utvrđene krečom i peskom u 14 redova.

Bitka na Čegru dogodila se 1809. godine između srpskih i turskih vojnika.

Lobanja Stevana Sinđelića (foto: Projekat “Novo lice Ćele-kule”)

Ćele-kula, je bez sumnje, jedan od najvrednijih spomenika srpske kulture. Ipak, uprkos svom značaju, antropološka analiza lobanja uzidanih u kulu nije do sada izvršena. Stoga je 2023. godine Društvo za akademski razvoj pokrenulo kampanju koja je, kroz donacije građana, sakupila sredstva za digitalizaciju i digitalnu facialnu rekonstrukciju. To je ujedno i prvi put u Srbiji da se jedan naučni projekat finansira na ovakav način. Tom prilikom su obavljene i antropološke analize, koje su, uprkos velikim limitacijama u prezervaciji materijala, kao i ograničenosti analize samo na lice, donele zanimljive rezultate“, napisala je u apstraktu dr Nataša Šarkić prezentovanom na skupu SAD.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »