Sifilis je možda bio prisutan u Evropi pre 15. veka

Sifilis je možda bio prisutan u Evropi pre 15. veka
Infekcija sifilisom manifestovana na lobanji (izvor: Wikipedia)

Najpoznatija teorija jeste da su Kristofor Kolumbo i njegova posada, kada su se vratili u Evropu iz Amerike u 15. veku, doneli sa sobom smrtonosnu bakteriju koja izaziva sifilis. Sifilis, seksualno prenosiva bolest, se jako brzo proširila, poput kuge. Do sada, nije bilo fizičkih dokaza koji bi dokazali prisustvo sifilisa pre 15. veka.

Ranija istraživanja skeletnih ostataka sa srednjovekovnih arheoloških nalazišta pokazala su da je bakterija Treponema pallidum mogla da kruži Evropom znatno pre 1493. godine. Postoje i drugi sojevi treponeme, sa sličnim siptomima. Međutim, oni se ne prenose na isti način. Bakterija T.pallidum je identifikovana tek 1905. godine.

U istorijskim izveštajima postoje opisi bolesti sa sličnim siptomima koje izazaziva sifilis. Što se tiče fizičkih dokaza, njih je jako malo i uglavnom potiču iz perioda nakon 15. veka.

Paleopatološka istraživanja srednjovekovnih skeleta i zuba, sa znakovima infekcije sifilisom, poslednjih 20 godina, pokazuju da se bolest možda pojavila pre 15. veka.

Najnovija DNK analiza skeleta iz 7. ili 8. veka korišćena je sa ciljem da se otkrije bakterija treponeme. Antropolozi su još tokom analize skeleta uočili lezije koje su koezistentne sa sifilisom. Naučna studija objavljena je u časopisu The Journal of Infectious Diseases.

Rezultati istraživanja

Tim naučnika je pronašao znake infekcije T. pallidum u butnoj kosti iz Francuske. Takođe su otkrili i antitela specifična za T. pallidum u zaraženoj butnoj kosti.

Iako su iskopavanja sprovedena pre 30 godina, a kosti pomešane u srušenoj kapeli, antropolozi su uspeli da identifikuju najmanje 19 odraslih osoba i 6 dece. Analiza kostiju kod jedne odrasle osobe pokazala je da ima patološke promene na butnoj kosti, a koje su posledica infekcije sifilisom.

Sledeća analiza, koja je uključivala paleomikrobiologiju i drevnu DNK pokazala je prisustvo infekcije, skoro 8. veka pre dolaska Kolumba iz Amerike.

Međutim, ne postoje istorijski zapisi koji bi dokazali da je sifilis izbio pre 15. veka.

Naime, postoje i drugi sojevi Treponeme koje izazivaju različite bolesti, uključuju infekciju kože, ali se ne prenose seksualnim putem kao sifiilis.

Iako su naučnici otkrili bakteriju treponeme u butnoj kosti, nažalost, oni ne mogu da odrede o kom soju je reč. Medicinski stručnjaci i naučnici veruju da su Treponema pallidum pertenu ili Treponema endemicum bili u Evropi, pre nego što se Kolumbo vratio sa znatno zaraznijim sojem, sifilisom.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »