Tetovaža Hrista na ostacima čoveka iz 7. veka

Tetovaža Hrista na ostacima čoveka iz 7. veka
Lokalitet Gazali na kome je pronađena tetovaža Hrista (foto: M. Bogacki and Kari A. Guilbault)

Verska tetovaža koja upućuje na Hrista otkrivena je na ostacima čoveka u Sudanu iz 7. veka.

Bioarheološka istraživanja otkrila su retku srednjovekovnu versku tetovažu iz groba osobe u blizini srednjovekovnog manastira u Sudanu. Istraživanja je sproveo Poljski centar za mediteransku arheologiju Univerziteta u Varšavi (PCMA UV). Ovo je tek drugi put da je praksa tetoviranja dokazana u srednjovekovnoj Nubiji.

Srednjovekovno monaško nalazište Gazali jedno je od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta u Sudanu. Smešten u regionu Vadi Abu Dom u pustinji Bajuda, u severnoj provinciji Sudan, oko 20 km od modernog grada Karima.

Između 2012. i 2018. godine, poljsko-sudanski tim iz PCMA UV, na čelu sa prof. Arturom Obluskim, istražio je srednjovekovni (7–13. vek) hrišćanski manastir na tom mestu, kao i četiri groblja u kojima se nalaze stotine grobova.

Tetovaža sa Hristogramom

Ljudske ostatke sa tetovažom trenutno proučava bioarheolog dr Robert J. Stark iz PCMA UV i njegove kolege, koji istražuju poreklo lokalnog stanovništva i žele da saznaju kakav je bio život ljudi koji su tamo sahranjeni.

Smatra se da je osoba sa Hristogramom imala između 35 i 50 godina kada je umrla negde između 667. i 774. godine. U to vreme je hrišćanstvo bilo glavna religija u regionu.

Hristogram, alfa i omega na desnom stopalu (foto: Kari A. Guilbault)

Tetovaža sadrži simbol poznat kao Hristogram i grčka slova alfa i omega na desnom stopalu osobe.

Hristogram, koji je formiran od prva dva slova (chi i rho) grčke reči „Christos“, koristio se kao hrišćanski simbol od 4. veka.

Slova alfa i omega, prvo i poslednje slovo grčkog alfabeta, predstavljaju verovanje da je Bog početak i kraj svega. Istraživači navode da tetovaža na stopalu osobe može upućivati na raspeće Isusa Hrista.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »