Tetovaže na egipatskim mumijama imale su zaštitnu ulogu tokom porođaja

Tetovaže na egipatskim mumijama imale su zaštitnu ulogu tokom porođaja
Zaštitna tetovaža na levoj karličnoj kosti egipatske mumije (foto: Anne Austin/University of Missouri-St. Louis)

Tokom proučavanje tetovaža na telu ženskih egipatskih mumija, istraživači su primetili da su one povezane sa drevnim egipatskim bogom Bes. Bes je štitio žene i decu, a posebno tokom porođaja. Verovatno su i primećene tetovaže štitile žene tokom porođaja. Istraživanja se sprovode u grobnicama u Deir el-Medini.

Svoja istraživanja bioarheolog En Ostin i i egiptolog Mari-Lis Arnet objavile su u The Journal of Egyptian Archaeology. Dve grobnice Novog kraljevstva u Deir el-Medini istražuju od 2019. godine.

Tetovaže na mumijama i na glinenim figuricama povezane su sa bogom Bes, koji je štitio žene i decu tokom porođaja. Na 6 ženskih mumija otkrivene su tetovaže.

Na butinama i donjem delu leđa nalaze se tetovaže koje nisu primećene golim okom već uz pomoć infracrvenih fotografija.

Tetovaže na mumijama žena

Ljudski ostaci iz jedne grobnice uključivali su levu karličnu kost sredovečne žene. Na očuvanoj koži bili su vidljive šari tamnocrne boje, stvarajući sliku koja bi, da je bila simetrična, prolazila duž ženinog donjeg dela leđa. Odmah levo od horizontalnih linija tetovaže je prikaz Besa i posude, slike vezane za ritualno pročišćavanje tokom nedelja nakon porođaja.

Tetovaža u donjem delu leđa (foto: Anne Austin/University of Missouri-St. Louis)

Druga tetovaža nalazi se isto na telu sredovečne žene otkrivene u obližnjoj grobnici. U ovom slučaju, infracrvena fotografija otkrila je tetovažu koju je teško videti golim okom. Nacrtan je vedjat, ili Horusovo oko, sa mogućim likom Besa koji nosi krunu od perja. Obe tetovaže su bile povezane sa zaštitom i lečenjem. Cik-cak linija linija može predstavljati močvaru, koju su drevni medicinski tekstovi ukazivali na rashlađenu vodu, a koju su žene koristile za ublažavanje bolova tokom menstruacije ili porođaja.

Može biti retko i teško pronaći dokaze za tetovaže jer morate pronaći očuvanu i izloženu kožu“, rekla je bioarheolog En Luis za Live Science u mejlu. „Pošto nikada ne bismo odmotali mumificirane ljude, naše jedine šanse da pronađemo tetovaže su kada pljačkaši ostave kožu izloženu i mi je vidimo milenijumima nakon što je osoba umrla”.

Kao što je ranije pomenuto, čak i tri glinene figurice su ukrašene tetovažama duž butina i donjeg dela leđa, koje takođe prikazuju Bes.

Rekonstrukcija tetovaže u dnu leđa (foto: Anne Austin/University of Missouri-St. Louis)

Kada se stave u kontekst sa artefaktima i tekstovima Novog Kraljevstva, ove tetovaže i prikazi tetovaža bi vizuelno bili povezani sa slikama koje navode žene kao seksualne partnere, trudnice, babice i majke koje učestvuju u postporođajnim ritualima koji se koriste za zaštitu majke i dete“.

Deir el-Medina naselje radnika

Deir el-Medina ili Dair al-Madinah, je staro egipatsko selo-naselje, koje je bilo dom zanatlija koji su radili na grobnicama u Dolini kraljeva tokom 18. do 20. dinastije. Radnici koji su tu živeli su izgradili i ukrasili kraljevske grobnice u Dolini kraljeva i Dolini kraljica (oko 1550-1080. godine p.n.e.).

Ovo naselje je planski izgrađeno. Njega je osnovao Amenhotep I posebno za smeštaj radnika koji će raditi na kraljevskim grobnicama. U to vreme su skrnavljenje i pljačke grobnica bili ozbiljan problem.

Grobnica radnika u Deir el-Medini (© CC BY-SA)

Zajednica sela Deir el-Medina izgradila je sopstvene grobnice preko puta na padinama okolnih Tebanskih brda. Radnici su tokom svojih slobodnih dana mogli da rade na sopstvenim grobnicama. Pošto su bili među najboljim zanatlijama u starom Egiptu koji su iskopavali i ukrašavali kraljevske grobnice, njihove sopstvene grobnice se smatraju nekim od najlepših na zapadnoj obali.

Velika jama blizu Deir el-Medine

Takozvana Velika jama je drevna deponija puna zapisa na ostrakonima. Ostrakoni su odbačeni fragmenti grnčarije koji su služili za pisanje i beleženje svakodnevnog života. Na njima su zapisane kratke poruke, ljubavne beleške, medicinski recepti, crteži, kuhinjski recepti i slično. Ovi artefakti su pomogli arheolozima da razumeju živote običnih ljudi. Međutim, ništa u Velikoj jami ne pominje praksu tetoviranja, tako da je otkriće najmanje šest tetoviranih žena u Deir el-Medini bilo iznenađujuće.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »