Arheolozi se nadaju da će otkriti Kleopatrinu grobnicu u tunelima ispod egipatskog hrama

Arheolozi se nadaju da će otkriti Kleopatrinu grobnicu u tunelima ispod egipatskog hrama
Egipatski hram Taposiris Magna ispod koga su tuneli u kojima se možda nalazi grobnica kraljice Kleopatre (izvor: Wikipedia)

Egiptolozi su otkrili ogroman podzemni tunel blizu Aleksandrije za koji se nadaju da predstavlja mesto večnog počinka kraljice Kleopatre. Jedna od nerešenih misterija jeste gde je sahranjena kraljica Kleopatra VII, poslednji vladar drevnog Egipta.

Arheolozi se nadaju da otkriveni tunel ispod egipatskog hrama vodi do davno izgubljene Kleopatrine grobnice.

Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta objavilo je neverovatno otkriće tunela isklesanog duboko ispod drevnog egipatskog hrama Taposiris Magna, zapadno od Aleksandrije u Egiptu. Masivni tunel, koji je opisan kao „geometrijsko čudo“, proteže se na preko 1.3 km i nalazi se 13 m pod zemljom. Ovo područje je mesto potrage davno izgubljene grobnice kraljice Kleopatre.

Iskopavanje je sprovela dominikansko-egipatska arheološka misija sa Univerziteta San Dominigo

Prikaz tunela ispod egipatskog hrama (foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Ovo je savršeno mesto za Kleopatrinu grobnicu“, rekla je dr Ketlin Martinez, koja je bila na čelu zajedničke misije.

Ako postoji šansa od jedan posto da bi poslednja egipatska kraljica mogla da bude sahranjena tamo, moja je dužnost da je potražim“.

Ona je takođe naglasila da su između 320. i 1303. godine egipatsku obalu Sredozemnog mora potresla najmanje 23 zemljotresa, zbog čega je deo hrama Taposirisa Magne potonuo i urušio se. Deo tunela koji se istražuje je danas pod vodom.

Sve više dokaza za Kleopatrinu grobnicu

Egipatsko-dominikanska arheološka misija je u januaru objavila otkriće šesnaest grčko-rimskih katakombi na nekropoli Taposiris Magna. U njima su pronađene mumije koje pružaju informacije o tadašnjim praksama mumifikacije. Među njima su i mumije sa zlatnim jezicima. Inače mumije su bile okrenute prema hramu.

8 maski od mermera iz grčko-rimskog perioda pronađene u katakombama (foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Oba znaka da se kraljevska grobnica nalazi u blizini”.

Kleopatra je bila kraljica Ptolemejskog kraljevstva Egipta od 51. godine pre nove ere do njenog samoubistva 30. godine pre nove ere. Tada je Rim preuzeo Egipat. Njena smrt je takođe označila kraj helenističkog perioda.

Martinez aktivno traga za izgubljenom grobnicom više od 15 godina.

Njen tim je tokom svoje nedavne arheološke istraživačke misije ispod hrama iskopao nekoliko značajnih artefakata. Uključujući novčiće sa imenima kraljice Kleopatre i Aleksandra Velikog, kao i drevne statue egipatske boginje Izide.

Ovo je prvi put da je bilo koji arheolog pronašao tunele, prolaze pod zemljom i unutar zidova ograde hrama“, rekla je Martinez, napominjući da bi to, ako nalaz vodi do Kleopatrinog groba, bilo „najvažnije otkriće 21. vek.”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »