Tragovi kanabisa sačuvali se u 300 godina starim ljudskim kostima

Tragovi kanabisa sačuvali se u 300 godina starim ljudskim kostima

Prvi dokazi kanabisa pronađeni su u ljudskim kostima iz 17. veka ispod bolnice u Milanu.

Arheolozi su obavljali iskopavanja u bolničkoj kripti iz 17. veka u Milanu i otkrili skeletne ostatke 9 osoba.

Takođe su pronašli prvi arheološki dokaz psihoaktivnih komponenti kanabisa u ljudskim kostima iz modernog doba.

Kanabinoidi iz kanabisa, kao što je tetrahidrokanabinol [THC], jedno od psihoaktivnih svojstava povezanih sa biljkom. Skladište se u različitim tkivima u telu, uključujući kosu i kosti.

Studija iz 2013. objavljena u časopisu „Drug and Alcohol Dependence“ pokazala je da se THC može otkriti u ljudskim kostima „nekoliko nedelja“ nakon poslednje upotrebe kanabisa. Međutim, nauka je ipak napredovala za kratak period i nova studija objavljena u Science Direct je pokazala da se psihoaktivne supstance u kostima mogu sačuvati vekovima.

Što se tiče psihoaktivnih supstanci u ljudskoj kosti, one se mogu sačuvati znatno duže. Pogledajte primere:

Kanabis se može dugo zadržati u kostima

Tačni mehanizmi kako se kanabinoidi skladište u kostima i koliko dugo ostaju uočljivi, razlikuju se od osobe do osobe i u velikoj meri zavise od učestalosti upotrebe, doze i individualnog metabolizma. Kosti se u suštini ponašaju kao rezervoar za kanabinoide, a njihovo otkrivanje se može koristiti u forenzičkim i kliničkim okruženjima za procenu ranije upotrebe kanabisa.

„Molekuli lekovitih biljaka mogu se otkriti toksikološkom analizom čak i vekovima nakon smrti osobe“, rekao je Gaja Đordano sa Univerziteta u Milanu u Italiji za New Scientist.

Istraživači su otkrili molekule tetrahidrokanabinola (THC) i kanabidiola (CBD) – psihoaktivne komponente kanabisa – unutar butnih kostiju mladića i sredovečne žene koji su sahranjeni između 1638. i 1697. godine.

Tragovi kanabisa sačuvali se na femuru, butnoj kosti (Giordano et al. / Science Direct)

Takvi molekuli mogu biti zarobljeni i sačuvani nakon što se apsorbuju u krvotok, potom putuju kroz krvne sudove u koštano tkivo.

Istraživački tim nije uspeo da identifikuje bilo kakvo pominjanje kanabisa u evidenciji bolnice Ca’ Granda, u kojoj se detaljno navode različita lekovita jedinjenja koja se koriste kao tretmani. Dr Đordano spekuliše da su se ljudi „samolečili ili rekreativno koristili kanabis“, umesto da im je ova biljka bila propisana kao medicinski tretman.

Nova studija će pomoći u istraživanju konzumacije kanabisa u drevna vremena. Kanabis ima dugu istoriju. Koristi se od perioda pripitomljavanja pre oko 12.000 godina.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »