U Draču otkrivena rimska vila sa zatvorenim bazenom

U Draču otkrivena rimska vila sa zatvorenim bazenom
Antičke pločice bazena koji je bio u sklopu vile (foto: Albania’s National Institute of Cultural Heritage)

Arheolozi su u Draču pronašli 1600 godina staru rimsku vilu sa zatvorenim bazenom.

Drač je antički grad, poznat kao grčka kolonija Epidamnos, koji se nalazio u Iliriji. Njega su Grci kolonizovali 627. godine pre nove ere. Nazvali su ga Dyrrachium ili “Grad između dva brda”.

Rimljani su preuzeli grad oko 230. godine pre nove ere. Grad je bio poznat rimskom istoričaru Katulusu kao „Dyrrhachium Adria e Taberna“ ili „Jadranska taverna“. Ciceron, koji se sklonio u Drač oko 57. pre nove ere, opisao je grad kao „dostojan divljenja“, uglavnom zbog svog živopisnog i aktivnog načina života.

Pre izgradnje škole, arheolozi su vršili zaštitna iskopavanja na lokalitetu u Draču kada su otkrili aristokratsko staro rimsko naselje, navodi se u objavi albanskog Nacionalnog instituta za kulturno nasleđe na FB.

Arheološka istraživanja obuhvataju površinu od 1200 m2. U ovoj fazi pružila su jedinstvenu panoramu urbanističke organizacije područja za koje se smatra da je bilo deo grada u kome su živeli elitni slojevi društva.

Ostaci poda bazena (foto: Albania’s National Institute of Cultural Heritage)

Pronađen je zatvoreni bazen u sklopu vile iz rimskog perioda. To je prvi nalaz takve vrste pronađen u Albaniji. Bazen je svuda ukrašen živopisnim freskama visokog umetničkog nivoa. Posebnost ove građevine je i u tome što je pod prekriven dobro očuvanim mozaikom, sa geometrijskim motivima od mermera, kamena, stakla i keramičkih pločica.

U blizini bazena otkrivene sz dve plitke kade obložene hidroizolacionim premazom.

Dve plitke antičke kade (foto: Albania’s National Institute of Cultural Heritage)

U severnom delu iskopa otkriven je veliki pod od cigle koji bi mogao biti pod terme, uzimajući u obzir poređenje sa sličnim građevinama mediteranskog perioda.

Arheolozi smatraju da se pronađena rimska vila sa bazenom datuje od 1. do 4. veka. Vilu je uništio zemljotres u 4. veku, koji se pominje u antičkim izvorima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »