U Pompeji pronađena gotovo neoštećena kočija sa erotskim scenama

U Pompeji pronađena gotovo neoštećena kočija sa erotskim scenama

 2,210 

Gotovo netaknuta procesijska kočija ukrašena erotskim scenama pronađena je u ruševinama kod Pompeje, objavili su u utorak arheolozi.

Gvozdeno vozilo sa četiri točka za jednu do dve osobe jedinstveno je, ističu stručnjaci Arheološkog parka Pompeja.

Gvozdena kočija

Kočija je pronađena u vili u mestu Civita Giuliana, severno od Pompeje, a koristila ju je rimska elita za ceremonijalne svečanosti. Ima bronzane ukrase u obliku erotskih scena muškaraca i žena.

Ima bronzane ukrase u obliku erotskih scena muškaraca i žena

Pre nekoliko godina na istoj su lokaciji pronađeni ostaci tri konja, od kojih je jedan još bio zauzdan. Lokalitet su obišli i lopovi, iskopavši nekoliko tunela kako bi ga opljačkali.

Povezane vesti:

Pompeji nas i dalje zadivljuju svojim otkrićima i tako će biti još puno godina jer još treba iskopati 20 hektara”, rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini u vezi otkrića.

Pompeja je bila veoma uspešan i napredan grad pre nego što ga je uništila erupcija vulkana Vezuv 79. godine.  Ova prirodna katastrofa zabeležena je kao jedna od najvećih u ljudskoj istoriji, a vulkanska erupcija ubila je preko 2,000 ljudi i životinja koje su se tu našle.

Vulkanski pepeo koji je prekrio grad, doveo je do toga da vreme za njegove stanovnike stane, a arheolozima je pružilo obilje podataka o životu antičkih ljudi.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ