U Pompeji pronađena gotovo neoštećena kočija sa erotskim scenama

U Pompeji pronađena gotovo neoštećena kočija sa erotskim scenama
Kočija ss erotskim scenama (foto: Arheološki park Pompeja)

Gotovo netaknuta procesijska kočija ukrašena erotskim scenama pronađena je u ruševinama kod Pompeje. Reč je o jedinstvenom gvozdenom vozilu sa četiri točka.

“Gvozdeno vozilo sa četiri točka za jednu do dve osobe jedinstveno je”, istakli su stručnjaci Arheološkog parka Pompeja.

Gvozdena kočija sa erotskim scenama (foto: Arheološki park Pompeja)

Kočija je pronađena u vili u mestu Civita Giuliana, severno od Pompeje, a koristila ju je rimska elita za ceremonijalne svečanosti. Ima bronzane ukrase u obliku erotskih scena muškaraca i žena.

Pre nekoliko godina na istoj su lokaciji pronađeni ostaci tri konja, od kojih je jedan još bio zauzdan. Lokalitet su obišli i lopovi, iskopavši nekoliko tunela kako bi ga opljačkali.

Pompeji nas i dalje zadivljuju svojim otkrićima i tako će biti još puno godina jer još treba iskopati 20 hektara”, rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini u vezi otkrića.

Erotska scena muškaraca i žena (foto: Arheološki park Pompeja)

Pompeja je bila veoma uspešan i napredan grad pre nego što ga je uništila erupcija vulkana Vezuv 79. godine. Ova prirodna katastrofa zabeležena je kao jedna od najvećih u ljudskoj istoriji, a vulkanska erupcija ubila je preko 2,000 ljudi i životinja koje su se tu našle.

Vulkanski pepeo koji je prekrio grad, doveo je do toga da vreme za njegove stanovnike stane, a arheolozima je pružilo obilje podataka o životu antičkih ljudi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »