Arheolozi pronašli mumije dece u Peruu

Arheolozi pronašli mumije dece u Peruu
Andi (Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0)

Arheolozi su u Peruu pronašli mumije male dece i novorođenih beba koje su bile umotane u tkaninu. Zanimljivo je to da su deca bila sahranjena kao i odrasli, iako to nije često bio slučaj.

Poljski i peruanski naučnici koji rade u peruanskom gradu Baranka otkrili su mumificirane ostatke 22 osobe. 16 mumija pripada deci. Mummije su bile umotane u tkaninu, a pronađena je grnčarija, alati i ostaci hrane.

Ovaj lokalitet je odavno poznat arheolozima, a sastoji se od četiri humke koje pokrivaju građevine iz perioda pre dolaska Kolumba i posade u Ameriku.

Na vrhu najviše humke otkrivene su uništene sahrane. Istraživači su 2022. godine utvrdili da poreklo kompleksa datira iz druge polovine 3. milenijuma pre nove ere, piše u izjavi.

Novija istraživanja su otkrila 22 dobro očuvane sahrane u pogrebnim jamama. Istraživanja su obavljena u okviru istraživačkog projekta koji finansira poljska nacionalna agencija za akademsku razmenu. Rad tima nadgleda dr Justina Marčevka-Długonska sa Univerziteta Kardinal Stefan Viszinski.

Visok mortalitet dece u prošlosti je bio očekivan. Međutim, to se uvek ne može videti u arheološkom materijalu, jer deca nisu bila sahrajivana ravnopravno sa odraslima. Iako je često bilo više sahranjene dece od odraslih.

Deca sahranjena ravnopravno kao odrasli

Što se tiče ovih sahrana, jako je zanimljivo što su deca bila umotavana u tkaninu i sahranjena kao odrasli u jamama namenjenim za to.

 „Svi su u horizontalnom položaju, dok su tela odraslih u fetalnom položaju, sa gornjim i donjim udovima podvučenim ispod grudi. Tela odraslih su raspoređena vertikalno, kao da sede. Svi imaju sličan spoljašnji izgled, umotani u gustu tkaninu i vezani konopcem“, rekao je Lukas Majčrak, bioarheolog.

Mumija deteta (foto: PAP)

Teško je sada dati jedno tumačenje ovog nalaza. Moguće je da je cela zajednica jednostavno sahranjivala decu na ovom mestu. Zagonetan je podatak da se očigledno radi o deci starijoj od 2 godine, neka od njih su svakako novorođenčad ili odojčad. Moguće je da su starija deca iz nekog razloga sahranjena u drugim delovima groblja“, kaže Lukas.

Jedna mumija je sadržala ostatke 15-godišnje devojčice, koja nije rađala. Na to mogu da ukažu morfološke promene na karličnim kostima

 „U Andima su se žene rano udavale, pa su čak i devojčice od 13-14 godina imale decu“, objasnio je Lukas.

Tkanina koja je služila za umotavanje mumija bila je ukrašena geometrijskim šarama ili prikazima životinja i bogova.

U grobovima je pronađena hrana pored pokojnika, klipovi kukuruza i neidentifikovani biljni ostaci u posudama.

U andskoj viziji zagrobnog života, osoba putuje godinu dana pre nego što stigne na odredište. Dakle, njima je potrebna hrana.“

Preliminarna analiza materijala ukazuje da je sahranjivanje obavljeno u periodu od 1000. do 1100. godine.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »