Voz sa nacističkim blagom, da li je pronađen?

Voz sa nacističkim blagom, da li je pronađen?
Ilustracija (izvor: Wikipedia)

U Drugom svetskom ratu nacisti su pljačkali teritorije koje su okupirali. Opljačkali su brojne palate, umetničke galerije, muzeje i kuće svojih žrtava. Nacističko blago je bilo i veruje se da je i dalje skriveno širom Evrope. Posebno se veruje da je u nacističkom tunelu u Poljskoj zapečaćen oklopni voz sa blagom od 300 tone.

Tokom Drugog svetskog rata, formiran je Ajnzacstab Rajhslajter Rozenberg (ERR) da konfiskuje neprocenjivo blago istorijske i novčane vrednosti iz Evrope pod nemačkom okupacijom.

Smatra se da je jedna od najvećih evropskih riznica blaga ostala skrivena u mraku nekadašnjeg nacističkog tunela u Donjoj Šleziji u Poljskoj. Odnosno, da je oklopni voz ispunjen zlatom, srebrom dragim kamenjem, umetničkim delima i oružjem zapečaćen na tajnoj lokaciji u tunelu.

Poznato je da su nacisti pljačkali gde god su stigli tokom rata. Tone blaga su isporučene vozovima i brodovima u Nemačku.

Najznačajniji predmeti su bili dodeljeni Hitlerovom neostvarenom muzeju, dok su neki dodeljeni drugim istaknutim ličnostima kao što je Herman Gering.

U završnim poglavljima rata u Evropi, mnogi od opljačkanih predmeta transportovani su vozom do podzemnih rudnika, tunela i osamljenih zamkova. Na primer, Geringova kolekcija iz Karinhala prebačena je vozom na jug prema Berhtesgadenu u Bavarskoj.

Nakon pobede nad nacistima, savezničke snage su naišle na riznice vrednih predmeta, od poluga od punog zlata do klasičnih umetničkih skulptura. Američke snage pronašle su zalihe plena u divljini, u kućama zvaničnika Nacističke partije i u vozovima. Američki vojnici su 1944. godine u Austriji naišli na voz koji je prevozio hiljade kutija zlatnih i srebrnih predmeta, dragulja, papirnog novca, porcelana, ćilima i umetničkih dela ukradenih od mađarskih Jevreja.

Nacistički voz sa blagom u Poljskoj

Prema nekim lokalnim pričama, Nemci su i u Poljskoj sakrili voz sa neverovatnim blagom, težine 300 tona. Međutim, istoričari sumnjaju da je takav voz ikada postojao.

Oko ove priče digla se prašina 2015. godine. Pokušali su mnogi da lociraju ovu legendarnu riznicu sa blagom. Par istraživača je tvrdilo da su pronašli mesto gde je voz zakopan. To je bilo na dubini od 8-9 metara, između Valbžiha i Vroclava u Poljskoj.

U to vreme, zamenik ministra kulture, Pjotr Zuchovski, opisao je kako je voz identifikovan pomoću radara koji prodire u zemlju.

Do otkrića su došli Pjotr Koper i Andreas Rihter, koji su naveli da je u vozu bilo nekoliko vagona ukupne dužine 98 metara.

Njih dvojica su naveli lokalne legende o izgubjenom nacističkom blagu u vozu sa neprocenjivim umetničkim delima, dragljima i zlatom. Legedne su verovatno bile inspirisane mrežom tunela oko obližnjeg zamka Ksjož, koji je bio deo ogromnog podzemnog kompleksa Projekta Riese.

Projekat Riese (prev. džin) je bio tajni naziv za građevinski projekat nacističke Nemačke između 1943. i 1945. godine, Sastojao se od sedam podzemnih struktura u Sovovim planinama i zamku Ksjož u Donjoj Šleziji. Nijedan od njih nije završen.

Jedan od nacističkih podzemnih tunela (izvor: Wikipedia)

Poljske vlasti su pre više godina ogradile područje i rasporedile policiju i dodatnu stražu kako bi sprečile pristup vojsci lovaca na blago koji su stigli naoružani metal detektorima.

Nema voza ni blaga, ali ima turizma

Studija je sprovedena od strane Krakovskog univerziteta nauke i tehnologije ispod zemlje. Istraživači nisu pronašli dokaze o vozu. Njihove tvrdnje su dodatno podržali stručnjaci za rudarstvo sa Krakovske rudarske akademije. Iskopavanja su nastavljena do 2016. godine. Iste godine prekida se potraga, a Pjotr i Anderas su morali da priznaju da nema tunela, ni voza.

Novinarima su objasnili da je slika voza koju su protumačili sa radara koji prodire u zemlju zapravo prirodna stenska formacija koju je stvorio podzemni led.

Uprkos tome što nisu ništa pronašli, lokacija je postala turističko mesto. Zahvaljujući legendi porastao je turizam u regionu.

Gradonačelnik iz Vlabriha je priznao: „publicitet koji je grad dobio u globalnim medijima vredi otprilike oko 200 miliona dolara. Naš godišnji budžet za promociju je 380.000 dolara, pa razmislite o tome. Bilo da istraživači nešto pronađu ili ne, zlatni voz je već stigao“.

Iako voz nije pronađen, izrađena je njegova replika na 15 km od lokacije.


Izvori: Heritage Daily Live Science Web archive

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

One thought on “Voz sa nacističkim blagom, da li je pronađen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »