Zapanjujuća freska koja prikazuje Jelenu Trojansku otkrivena je u Pompeji

Zapanjujuća freska koja prikazuje Jelenu Trojansku otkrivena je u Pompeji
Freska koja prikazuje Jelenu Trojansku (foto: Archaeological Park of Pompeii)

Arheolozi su otkrili izvanredno očuvane freske u Pompeji, a posebno se ističe freska sa prikazom Jelene Trojanske.

Više fresaka otkriveno je na zidu banket sale velike kuće, duž najduže ulice u Pompeji Via di Nola.

Pompeja je čuveni rimski grad, koja je zajedno sa Herkulanomom, zatrpana ispod 4 do 6 metara vulkanskog pepela zbog erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

U nedavno iskopanom području Regio IX Pompeje, arheolozi su otkrili izvrsno očuvane freske u prostoriji za bankete poznatoj kao „Crna soba“. Zovu je crna soba jer je bila ofarbana u crno, verovatno da bi prikrila čađ od uljanih lampi koje bi izgorele. Nasuprot tome, mozaički pod u sobi se sastoji od više od milion sitnih i zamršeno raspoređenih belih pločica.

„Crna soba“ je samo deo veće kuće koju arheolozi iskopavaju godinu dana. Otkrivena je unutar stambenog i poslovnog okruga poznatog kao Region IX. Kuća je imala baštu i sobu za prijem. U susedstvu je bila pekara u kojoj su otkriveni ljudski skeleti i svetilište, pored pekare bio je vešeraj.

Crna soba u Pompeji sa freskama (foto: Archaeological Park of Pompeii)

Arheolozi sumnjaju da su ove tri oblasti, kuća, pekara i vešernica, bile u vlasništvu iste osobe. Pronašli su i inicijale „ARV“ na zidovima i mlinskom kamenju za potrebe političke propagande. Aulus Rustius Verus (ARV) je bio bogati političar. Više o tome: Izbori u antičkoj Pompeji: arheolozi pronašli inicijale političkog kandidata

Freske iz perioda Trojanskog rata u Pompeji

Sala je dugačka oko 15 metara i široka 6 metara i povezuje se sa otvorenim dvorištem koje izgleda kao hodnik za poslugu na otvorenom, sa dugim stepeništem koje vodi na prvi sprat.

Freske prikazuju grčke mitske figure i članove grčkog panteona bogova.

Dve freske, koje su oslikane na zidovima sale, prikazuju scene iz grčke mitologije i književnosti. Jedno od zadivljujućih umetničkih dela prikazuje Jelenu Trojansku, prelepu ženu iz grčke mitologije, koja prvi put sreće Parisa, princa Troje. Prema legendi, Pariz otima Jelenu što je Trojanski rat iz Homerove Ilijade.

Druga freska prikazuje trojansku sveštenicu Kasandru kako sedi, dok bog Apolon, jednom rukom oslonjenom na liru, pokušava da je zavede. Kada odbaci boga, on je osuđuje da objavljuje proročanstva u koja se nikada neće verovati.

Trojanska sveštenica Kasandra i bog Apolon (foto: Archaeological Park of Pompeii)

Da bi freske zaštitile od stihije i urušavanja, arheolozi ubrizgavaju gips specijalnim lepkom, a zidanje se trenutno podupire privremenim krovovima i skelama.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »