Skrivena uloga Mlečnog puta u staroegipatskoj mitologiji

Skrivena uloga Mlečnog puta u staroegipatskoj mitologiji
Egipatska boginja Nut (foto: E. A. Wallis Budge, The Gods of the Egyptians, Vol. 2 (Methuen & Co., 1904))

Stari Egipćani su bili poznati po svojim verskim verovanjima i astronomskom znanju o Suncu, Mesecu i planetama. Naime, do sada je bilo nejasno kakvu je ulogu Mlečni put imao u staroegipatskoj religiji i kulturi.

Nova studija astrofizičara sa Univerziteta u Portsmutu baca svetlo na odnos između Mlečnog puta i egipatske boginje neba Nut.

Nut je boginja neba, koja se često prikazuje kao žena sa zvezdama nadvijena nad svojim bratom, bogom zemlje Gebom. Ona štiti zemlju od poplave vode i igra ključnu ulogu u solarnom ciklusu, gutajući Sunce, dok zalazi u sumrak i rađajući ga još jednom kada izlazi u zoru.

Rad se oslanja na drevne egipatske tekstove i simulacije kako bi dokazao da je Mlečni put “osvetlio” Nutovu ulogu neba. U njemu se predlaže da je zimi Mlečni put isticao Nutove ispružene ruke, dok je leti pratio njene noge preko nebesa.

Slučajno sam naišao na boginju neba Nut kada sam pisao knjigu o galaksijama i proučavao mitologiju Mlečnog puta. Odveo sam svoje ćerke u muzej i one su bile očarane ovom slikom zasvođene žene i stalno su tražile da čuju priče o njoj”, rekao je u saopštenju vanredni profesor astrofizike, dr Or Graur.

Ovo je izazvalo moje interesovanje i odlučio sam da kombinujem i astronomiju i egiptologiju kako bih uradio dvostruku analizu – astronomsku i međukulturalnu – boginje neba Nut. I da otkrijem da li bi ona zaista mogla biti povezana sa Mlečnim putem.”

Mlečni put i boginja Nut

Tražeći dodatna uverenja za Nutovu povezanost sa Mlečnim putem, autor studije je tražio sličnosti između njene uloge u mitologiji starog Egipta i drugih prikaza zvezdanih bogova u kulturama širom sveta. Na primer, prema jednom egipatskom tekstu o kovčegu, Nut je opisana kao „merdevine“ pomoću kojih duše mrtvih mogu da se popnu u zagrobni život. Što odražava ulogu Mlečnog puta u mitologiji Indijanaca.

Mlečni put (izvor: Wikipedia)

Moja studija takođe pokazuje da je Nutova uloga u tranziciji pokojnika u zagrobni život i njena veza sa godišnjom migracijom ptica u skladu sa načinom na koji druge kulture razumeju Mlečni put. Na primer, kao put duhova među različitim narodima u Severnoj i Centralnoj Americi ili kao Put ptica u Finskoj i Baltiku”, rekao je profesor.

Sve u svemu, Graurova otkrića osvetljavaju misteriju Nuta i njenu vezu sa Mlečnim putem. Ukazujući na to da različiti delovi njenog tela mogu da predstavljaju zvezde u različito doba godine.

 „Moje istraživanje pokazuje kako kombinovanje disciplina može ponuditi nove uvide u drevna verovanja, i naglašava kako astronomija povezuje čovečanstvo kroz kulture, geografiju i vreme.”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »