Zaštitna arheološka iskopavanja na Ciglani u Čurugu

Zaštitna arheološka iskopavanja na Ciglani u Čurugu
Grob iz 2. veka (foto: PZZSKP)

Zaštitna arheološka iskopavanja sprovedena na Ciglani u Čurugu donela su otkriće ostatka naselja i grobova koji se datuju od 2. do 6. veka. Arheološki lokalitet bio je ugrožen iskopom ciglane što je dovelo do istraživanja.

U Čurugu, na potesu Boronj, arheološka ekipa Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, obavila je tokom maja meseca zaštitna arheološka iskopavanja na lokalitetu ugroženom iskopom ciglane. Na visokoj lesnoj terasi do koje se nekada izlivala Tisa, na obali rita, formirana su naselja u 4. veku., kao i krajem 5. i u prvoj polovini 6. veka.

Objekat sa hlebnom peći (foto: PZZSKP)

Otkrivene su četvrtaste kuće – poluzemunice, nekoliko ukopanih objekata sa zemljanim hlebnim pećima. Kao i kompleksi rovova koji su odvajali stambeni i ekonomski deo naselja.

Na istom prostoru, u ranijem periodu, u 2. veku, nalazilo se groblje. Na njemu je istraženo sedam grobova. Grobovi su u prošlosti bili pljačkani, ali su se ipak sačuvali delovi skeleta i nalaza (novčići, fibule, pređice, perle, koplje, strelica).

Fibula ispod pokojnikove glave iz 2. veka (foto: PZZSKP)

Sudeći prema nalazima delova ljudskih kostiju u ispuni objekata sa hlebnim pećima, kao i prema nalazima keramike iz 4. veka u ispuni grobnih raka, može se zaključiti da su grobove iz 2. veka opljačkali novi doseljenici na ovaj prostor u 4. veku. 


Izvor: FB stranica Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин, piše Ivana Pašić arheolog

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »