5500 godina stare amajlije od ljudskih lobanja iz Švajcarske

5500 godina stare amajlije od ljudskih lobanja iz Švajcarske
Ilustracija (izvor: Getty images)

Početkom 20. veka, švajcarski arheolog amater otkrio je redak nalaz – amajlije od ljudske lobanje. Na njima su uočene perforacije da bi se nosile oko vrata poput priveska.

U Švajcarskoj je do sada otkriveno samo nekoliko takvih privesaka, piše Strange Remains.

Neolitska praksa korišćenja ljudskih ostataka za zaštitu ili sreću nije rezervisana samo za ljudske  lobanje, već i za zube, rebra i slično.

Amajlije od ljudske lobanje

Dve drevne amajlije datovane su u neolit, oko 3.500 godina pre nove ere. Švajcarski arheolog amater Ernest Roulin kad ih je otkrio obratio se Muzeju nauke i umetnosti u Irskoj. One se danas i nalaze u tom muzeju.

Perforirane ljudske lobanje-amajlije (izvor: National Museum of Ireland)

Amajlije su ovalnog oblika i perforirane prema jednom kraju. Moguće da su otvori napravljeni za uvlačenje navoja kako bi se predmet mogao nositi oko vrata. Ivice su dobro obrađene i zaobljene, što takođe navodi da su nošene kao privesci.

Ernest Roulin i brojni arheolozi su sugerisali da su delovi lobanje uklonjeni sa pokojnika. Potom su fragmenti perforirani i polirani da bi se formirali privesci.

Izvršena je trepanacija na lobanjama?

Francuski antropolog Pol Broka izneo je hipotezu da su lobanje perforirane odnosno treparirane pre smrti.

Broka je verovao da lobanje onih koji su preživeli trepanaciju imaju magijska svojstva, piše Ancient Origins. I da su zato nakon smrti pacijenta isečeni delovi lobanje nošeni kao amajlije. Takođe je tvrdio da su “praistorijski lekari” davali priveske osobama visokog statusa, jer se smatralo da takav nakit pruža sreću, odvraća zle duhove i štiti pojedince i njihove porodice.

Međutim, njegova hipoteza nije bila tačna. Detaljnijom analizom utvrđeno je da te perforacije ne odgovaraju drevnoj hirurškoj praksi – trepanaciji.

Amajlija je verovatno služila da bi se izvukla snaga ili zaštita iz sveta pokojnika ili možda jednostavno da bi se sećali prošlih članova zajednice.

Ove drevne artefakte arheolozi su pronalazili širom Evrope, 6 ih je otkriveno tokom neolita u Bugarskoj, a fragment lobanje (Odinova lobanja) sa ispisanim runama pronađena je u Danskoj iz 8. veka.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »