Desilo se na današnji dan

Desilo se na današnji dan

 3,982 

Engleska književnica Agata Kristi (1890-1976), jedan od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena, rođena je na današnji dan 1890. godine.

Godine 1930. se udala po drugi put za Maksa Malovana, arheologa, koji je bio 14 godina mlađi od nje. Sa njim je dosta putovala po Bliskom istoku, a upoznali su se na putovanju po Mesopotamiji.

Ta putovanja su je inspirisala da napiše dela “Smrt na Nilu” i “Ubistvo u Mesopotamiji”.

Zaljubila se u Maksa i u arheologiju Mesopotamije.

Šta je Agata Kristi rekla na razliku u godinama:

Idealan muž je kao arheolog, jer što je žena starija to ga više zanima.”

Agata Kristi provodila je duge sezone na različitim lokalitetima tokom arheoloških iskopavanja u Siriji i Iraku, prateći eskpedicije svog supruga. Radila je na resturaciji keramike, inventarisanju nalaza i fotografisanju artefakata.

Agata Kristi na iskopavanjima u Siriji

Kristi se u svojim memoarima priseća da ju je već 1932. godine Malovan odveo u Nimrud. Bio je to, priznao je, lokalitet koji je želeo da istraži više nego bilo koji drugi na svetu.

Osećao je da je to mesto važno kao Ur i potencijalno bogato poput Tutankamonove grobnice u Egiptu. Nakon službe u britanskom Kraljevskom vazduhoplovstvu u severnoj Africi tokom Drugog svetskog rata, taj san je postao stvarnost. Imenovan je za prvog direktora Britanske škole za arheologiju u Iraku, Malovan je obezbedio potrebnu podršku za iskopavanja iz Metropoliten muzeja umetnosti u NJujorku.

Nakon što su pronađeni artefakti, Agata je često pomagala čisteći ih i dokumentujući.

Kada je Agata Kristi napisala: „Pronašli smo ženu u bunaru! Doveli su je na komadu vreće, velikoj masi blata ”, nije opisivala žrtvu ubistva u svom najnovijem bestseleru. Detektivi koji su pokušavali da identifikuju ženu nisu bili belgijski detektiv Herkul Poaro niti engleska udovica Džejn Marpl.

“Mona Liza” iz Nimruda, 8. vek p.n.e.

Dotična žena uopšte nije bila osoba, već artefakt pronađen u okviru arheološkog iskopavanja. Kristi je opisivala masku od slonovače, koja je sada dobila nadimak Mona Liza iz Nimruda, a koja je otkrivena 1952. godine tokom iskopavanja koja su se vršila u drevnoj asirskoj prestonici Kalah u današnjem Iraku – sada poznatoj pod imenom Nimrud.

Izvor: National Geographic

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ