Arheološka istraživanja na tvrđavi Koprijan donela su nova saznanja

Arheološka istraživanja na tvrđavi Koprijan donela su nova saznanja
Tvrđava Koprijan (foto: Srpska srednjovekovna istorija)

Ove godine sprovedena su istraživanja u srednjovekovnom gradu Koprijan, poznatom i pod pogrdnim imenom Kurvingrad. Tvrđava Koprijan se nalazi 11 km južno od Niša. Koprijan je podignut za vreme kneza Lazara u 14. veku.

U toku letnjih meseci, arheolozi su sproveli još jednu uspešnu arheološku kampanju na lokalitetu tvrđava Koprijan.

Iskopavanja sprovodi Arheološki institut u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša, Narodnim muzejem iz Niša i Zavičajnim muzejem Gradiške, navode na fb stranici.

Arheološki tim je ove godine istražio više sektora u okviru Gornjeg grada.

Cilj ovogodišnje kampanje bio je definisanje najmlađeg srednjovekovnog nivoa korišćenja utvrđenja, koji bi mogao da se hronološki opredeli u prvu polovinu 15. veka.

Ove godine, definisan je jugozapadni ugao glavne kule Gornjeg grada, kao i trasa pružanja zapadnog bedema. Tokom istraživanja otkriveni su brojni nalazi, poput ulomaka grnčarije, životinjskih kostiju, vrhova strela i gvozdenih klinova.

Inače, nakon više od 40 godina su obnovljena istraživanja Koprijana. Prošle godine su započeta nova iskopavanja u tvrđavi, o čemu je već bilo reči: Sprovode se arheološka istraživanja tvrđave Koprijan kod Niša kako bi se ona obnovila 

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Doljevac.

O tvrđavi Koprijan

Srednjovekovni grad Koprijan nalazi se 11 km južno od Niša, na obronku planine Seličevice, iznad Južne Morave. Grad je podignut za vreme Kneza Lazara u 14. veku. Naime, on se podiže na temeljima rimskog i vizantijskog utvrđenja, na šta su ukazala arheološka istraživanja.

Na osnovu natpisa koji je pronađen u građevinskom materijalu, koji su Turci doneli u Nišku tvrđavu, zna se da je grad sazidao Nenad, sin kaznaca Bogdana 1372. godine.  Moguće da je kameni blok sa natpisom stajao iznad ulaza jedne, od tri kapije koliko ih je Koprijan imao, piše na sajtu Spomenika kulture.

Tvrđava je u osnovi četvorougla, dimenzija 80×50 m. Srednjovekovni grad je bio čuvan masivnim bedemom, visine do 10 m. Bio je okružen kulama, kojih je bilo 5, a donžon se nalazila pored glavne kapije u severoistočnom uglu bedema. Oko grada se nalazio rov.

Jasno je da je strateški položaj Koprijana ukazuje na njegovu ulogu na brdu iznad Južne Morave. Tvrđava je trebalo da nadzire važnu saobraćajnicu duž ove rečne dolilne i da brani put ka severu, piše u radu Marka Popovića.

Koprijan je pao u vreme borbi za turski presto 1413. godine. Zauzeo ga je i razorio sultan Musa. Nakon njegovog poraza, sultan Mehmed grad vraća despotu Stefanu Lazareviću.

Tvrđava je više puta korišćena kao građevinski material za izgradnju Niške tvrđave.

Nažalost, Koprijan je bio meta pljačkaša, tzv. divljih kopača i detektoraša, koji su svojim zlonamernim delovanjem uništili neke objekte u tvrđavi. Time su uništili jedan deo kulturnog nasleđa, a arheolozi i javnost su ostali uskraćeni za dragocenim podacima.

Nadamo se da ove stvari više neće ponavljati.

Više o toj temi: Nelegalna iskopavanja i trgovina arheološkim artefaktima u Srbiji

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »