Rimljani su reciklirali srebro i tako smanjili zagađenje

Rimljani su reciklirali srebro i tako smanjili zagađenje
Rimski novac korišćen u analizi (izvor: University of Liverpool)

Rimljani su tokom procesa vađenja srebra iz ruda i rafinacije u kovanicama doveli do zagađenja životne sredine olovom. Tokom antike, ovo zagađenje je ušlo u atmosferu, i stiglo do Grenlanda, gde se zadržalo u ledu. Zatim, tokom kasne rimske republike, nivo zagađenja olovom se smanjio.

Najveći deo srebra se dobija iz ruda srebra, koje se često javljaju zajedno sa rudama olova, bakra i cinka, kao sulfidi i oksidi.

Studija objavljena u časopisu Archaeological and Anthropological Sciences ističe značajno smanjenje nivoa zagađenja olovom u ledu tokom kasne rimske republike, uprkos kontinuiranoj proizvodnji novčića, piše u saopštenju.

Mogući uzrok tome jesu periodi sukoba tokom 1. i 2. veka pre nove ere. Pristup Rima rudnicima srebra u Iberiji i u južnoj Francuskoj je bio prekinut.

Često se smatra da namerno obezvređivanje denara (preovlađujućeg srebrnog novca Rimljana) bakrom pokazuje prekide u proizvodnji srebra. Ipak, uprkos blagim padovima u finoći srebrnog novca, ovo ne pruža dovoljno objašnjenje za pad zagađenja olovom.

Reciklaža srebra za novčiće

U rasvetljavanju ove pojave, dr Džonatan Vud i dr Metju Ponting, istraživači sa Univerziteta u Liverpulu, to pripisuju praksi recikliranja srebra od strane Rimljana. Srebro je često sticano pljačkanjem nakon sukoba u Iberiji i južnoj Francuskoj za proizvodnju novčića.

Prema istraživačima: „Oko 120. godine pre nove ere počele su da se pojavljuju kovanice novčića sa veoma niskim nivoom zlata u njima. Čini se da je i srebro korišćeno za ove novčiće postalo deo zaliha srebra za kovanje novca u prvoj polovini prvog veka pre nove ere. Zatim, 49. godine pre nove ere, uvodi se srebro sa visokim nivoom zlata koje ulazi u opticaj“.

S obzirom da se Julije Cezar vratio u Rim iz bitaka sa Galima iste te godine, istraživači navode da je ovo novo srebro u opticaju opljačkala Cezarova vojska.

 „Smanjenje srebra je jedan od načina da se izborimo sa fluktuacijama u snabdevanju srebrom. Topljenje postojećeg srebra, bilo vašeg ili nečijeg drugog, bilo je drugo“, rekao je dr Džonatan Vud.

„Za Rimljane bi reciklaža novčića bila znatno jeftinija od vađenja novog srebra – korist za njihove finansije, kao i za životnu sredinu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »