Egipatski arheolozi su otkrili 100 sarkofaga!

Egipatski arheolozi su otkrili 100 sarkofaga!

 4,314 

Egipat je u subotu objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2,5 hiljada godina, što je najveće ovogodišnje otkriće. 

Egipatski zvaničnici su u velikoj nekropoli faraona južno od Kaira predstavili otkriće više od 100 sarkofaga u kojima su mumije i oko 40 pozlaćenih statua.

Jedan od otkrivenih sarkofaga

Raznobojni zapečaćeni sarkofazi i statue koji su bili zakopani više od dva i po milenijuma, prikazani su u podnožju čuvene Stepenaste piramide faraona Džosera u Sakari.

Zapečaćeni drveni sanduci, koji su otvoreni na licu mesta, pripadali su visokim zvaničnicima kasnog perioda Ptolomeja drevnog Egipta.

Sarkofazi su pronađeni u tri nekropole na dubini od 12 metara u oblasti Sakara, južno od Kaira.

Arheolozi su u jednom sanduku pronašli mumificirano telo omotano platnom i ukrašeno hijeroglifima u boji.

U Sakari se, koja predstavlja drevnu nekropolu egipatske prestonice Memfis, nalaze desetine piramida, drevna sakralna mesta i groblje životinja.

Statue božanstava

Ovo značajno otkriće usledilo je mesec dana nakon što je u istoj oblasti pronađeno 59 drugih dobro očuvanih sarkofaga, slične starosti od oko 2.500 godina, navodi AFP.

Sakara tek treba da otkrije sve svoje sadržaje, to je pravo blago“, rekao je ministar turizma i antikviteta Kaled al-Anani. On je dodao da su iskopavanja u toku.

Kada god ispraznimo jednu grobnicu, uvek pronađeno ulaz za drugu“, naveo je Al-Anani i dodao da je otkriveno više od 40 statua drevnih božanstava i posmrtnih maski, prenosi AFP.

Još dve drvene statue pronađene su u grobnici sudije iz šeste dinastije, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete.

Sarkofazi će biti podeljeni među više muzeja u Egiptu, uključujući Veliki egipatski muzej, koji tek treba da bude otvoren u Gizi.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

One thought on “Egipatski arheolozi su otkrili 100 sarkofaga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ