Egipatski arheolozi su otkrili 100 sarkofaga!

Egipatski arheolozi su otkrili 100 sarkofaga!
Drveni sarkofazi (izvor: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Egipat je u subotu objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2,5 hiljada godina, što je najveće ovogodišnje otkriće. 

Egipatski zvaničnici su u velikoj nekropoli faraona južno od Kaira predstavili otkriće više od 100 sarkofaga u kojima su mumije i oko 40 pozlaćenih statua.

Bogato dekorisani sarkofazi

Raznobojni zapečaćeni sarkofazi i statue koji su bili zakopani više od dva i po milenijuma, prikazani su u podnožju čuvene Stepenaste piramide faraona Džosera u Sakari.

Jedan od otkrivenih sarkofaga (izvor: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Zapečaćeni drveni sanduci, koji su otvoreni na licu mesta, pripadali su visokim zvaničnicima kasnog perioda Ptolomeja drevnog Egipta.

Sarkofazi su pronađeni u tri nekropole na dubini od 12 metara u oblasti Sakara, južno od Kaira.

Arheolozi su u jednom sanduku pronašli mumificirano telo omotano platnom i ukrašeno hijeroglifima u boji.

U Sakari se, koja predstavlja drevnu nekropolu egipatske prestonice Memfis, nalaze desetine piramida, drevna sakralna mesta i groblje životinja.

Ovo značajno otkriće usledilo je mesec dana nakon što je u istoj oblasti pronađeno 59 drugih dobro očuvanih sarkofaga, slične starosti od oko 2.500 godina, navodi AFP.

Statue božanstava (izvor: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Sakara tek treba da otkrije sve svoje sadržaje, to je pravo blago“, rekao je ministar turizma i antikviteta Kaled al-Anani. On je dodao da su iskopavanja u toku.

Kada god ispraznimo jednu grobnicu, uvek pronađeno ulaz za drugu“, naveo je Al-Anani i dodao da je otkriveno više od 40 statua drevnih božanstava i posmrtnih maski, prenosi AFP.

Još dve drvene statue pronađene su u grobnici sudije iz šeste dinastije, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete.

Sarkofazi će biti podeljeni među više muzeja u Egiptu, uključujući Veliki egipatski muzej, koji tek treba da bude otvoren u Gizi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »