Arheolozi su otkrili pećinu u kojoj je praktikovana nekromantija

Arheolozi su otkrili pećinu u kojoj je praktikovana nekromantija
foto: B. Zissu under the Te’omim Cave Archaeological Project

Jedna pećina u Izraelu je u rimsko doba verovatno služila za praktikovanje nekromantije, odnosno za komunikaciju živih sa mrtvim ljudima. Arheolozi su pronašli artefakte koji su verovatno korišćeni u te svrhe.

Pećina Te’omim u Izraelu je možda nekada služila kao lokalno proročište gde su ljudi “razgovarali” sa mrtvima. U pećini su arheolozi pronašli više od 120 uljanih lampi, različito oružje, keramičke posude, novčiće i čak tri ljudske lobanje iz rimskog perioda.

Mnogi artefakti su bili postavljeni u uzanim pukotinama unutar pećine. Istraživači su analizirali artefakte i mesta na kojima su pronađeni i pretpostavili da su bar neki od njih korišćeni u pokušajima da se razgovara sa mrtvima. Ova praksa se naziva nekromantija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Harvard Theological Review.

Arheološka istraživanja u pećini su obavljena između 2010. i 2016. godine. Arheolozi smatraju da je ovaj kult praktikovan u oblasti između 2. i 4. veka, eventualno u kasnijem periodu.

Artefakti izrađeni od bronze (foto: Tal Rogovski under the Te’omim Cave Archaeological Project)

Takođe, veruju da je za potrebe ritualne ceremonije bilo neophodno žrtvovati ljude. Moguće da su pronađene lobanje pripadale ljudima koji su bili žrtvovani za komunikaciju sa mrtvima. Istraživači opisuju pećinu kao mogući „portal u podzemni svet“.

Ljudske lobanje su se u prošlosti koristili za vračarenje ili proricanje budućnosti.

Činjenica da su ove lampe bile ubačene i zakopane duboko u ovim skrivenim, teško dostupnim pukotinama, navodi da osvetljavanje mračne pećine nije bila njihova jedina svrha“, navode autori u studiji. Umesto toga, veruju da su lampe korišćene „kao deo kultne aktivnosti“.

U prošlosti se verovalo da se zli duhovi plaše metala, a posebno gvožđa i bronze. Držanje metalnog oružja u blizini, poput mača ili bodeža, pomoglo bi kao zaštita od zlih duhova.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »