Egiptolozi pronašli mumije sa zlatnim jezicima

Egiptolozi pronašli mumije sa zlatnim jezicima
Mumije sa zlatnim jezicima (foto: Ministry of Tourism and Antiquites)

Tokom istraživanja na nekropoli Kuvajsna u Egiptu pronađene su brojne mumije, među kojima su i one sa zlatnim jezicima.

Arheolozi iz Ministarstva turizma i antikiviteta otkrili su mumije sa veštačkim jezicima od zlatnog lima. Oni su napravljeni od zlata kako bi se osiguralo da će pokojnici moći da komuniciraju u zagrobnom životu. I da govore pred sudom staroegipatskog boga Ozirisa.

Egipatski arheolozi su već nailazili na slične pogrebne prakse širom Egipta. Poput one u hramu Taposiris Magna u Aleksandriji, pre skoro dve godine. Veruju da će na ovom mestu pronaći grobnicu Kleopatre. Takođe, pre godinu dana na arheološkom nalazištu Oksirinh, u blizini današnjeg grada El Bahnasa, pronađene su mumije sa zlatnim jezicima.

Zlatni jezik i ostali zlatni predmeti pronađeni sa mumijama (foto: Ministry of Tourism and Antiquites)

Prema rečima Mustafe Vazirija, generalnog sekretara Vrhovnog saveta za antikvitete, mumije su u lošem stanju. Međutim, istraživači su otkrili da je nekoliko bilo prekriveno tankim listovima zlata i stavljeno u drvene kovčege. Tim je takođe pronašao keramičke lonce, zlatne artefakte u obliku skarabeja i cveća, kao i brojne pogrebne kamene amajlije i posude.

Ajman Ašmavi, šef sektora za drevne egipatske antikvitete, rekao je: „Novootkriveni deo nekropole ima drugačiji arhitektonski stil. Rane studije o sahranama, mumijama i pogrebnoj praksi ukazuju na to da je ova nekropola korišćena u tri različita perioda: pozno egipatskom, ptolemejskom i delom u rimskom periodu“.

Prethodna iskopavanja u Kuvajsni otkrila su stotine grobnica, kamenih kovčega i ogroman kovčeg napravljen od crnog granita za važnog sveštenika.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »