Izvanredno otkriće arheologa: pronašli su Kerberovu grobnicu

Izvanredno otkriće arheologa: pronašli su Kerberovu grobnicu
Ulaz u Kerberovu grobnicu (foto: Italijansko Ministarstvo kulture)

Italijanski arheolozi su otkrili monumentalnu grobnicu u savršenom stanju sa freskom na kome je prikazan Kerber, pas sa tri glave.

Arheološka iskopavanja su bila zaštitnog karaktera u opštini Đuljano u Kampanji. Ranija istraživanja su otkrila postojanje antičke nekropole gde su pokojnici bili skeletno sahranjivani, ali i kremirani. Najmanje četiri veka je ova nekropola bila u upotrebi, tokom republikanskog do carskog perioda, piše u saopštenju.

Arheolozi su uočili zid izgrađen u tehnici opus incertum mislivši da se radi o zidu koji označava granicu nekropole. Međutim, pažljivijim pregledom otkriveno je da je to pročelje monumentalne komorne grobnice.

Na ulazu u grobnicu nalazila se ploča od tufa kojom je bila zatvorena više od 2000 godina! Unutra se nalazila odaja sa očuvanim freskama preko tavanice i zidova.

Freska Kerber, troglavog psa (foto: Italijansko Ministarstvo kulture)

Najznačajnija freska prikazuje Kerbera, pa je tako i nazvana „Kerberova grobnica“. Kerber je mitološko biće sa tri glave, koje je čuvalo ulaz u Hadov podzemni svet kako bi sprečio mrtve da izađu.

Scena predstavlja poslednji od dvanaest Heraklovih podviga, u kojima je Herakle uhvatio Kerbera.

U grobnici su takođe prikazane mitološke scene ichthyocentaru-a, morskog bića tipa kentaur sa gornjim delom tela čoveka, donjom prednjom polovinom i prednjim nogama konja, dok je zadnji deo tela ličio na polovinu ribe sa repom.

Dva ihitokentaura (foto: Italijansko Ministarstvo kulture)

Scena prikazuje dva ihitokentaura okrenuta jedan prema drugom koja drže clipeus (štit koji su nosili grčki hopliti i Rimljani), dok im prisustvuju dva krilata erota, bogovi ljubavi (rimske bebe nalik Kupidonu).

U grobnici su se nalazila tri oslikana klinaija (vrsta nameštaja), oltar sa posudama za libaciju i pokojnici sahranjeni na pogrebnim posteljama sa bogatim prilozima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »