Predbračni ugovor, starosti 4.000 godina, u kome se spominje neplodnost, surogat majčinstvo i razvod

Predbračni ugovor, starosti 4.000 godina, u kome se spominje neplodnost, surogat majčinstvo i razvod
Drevni predbračni ugovor (foto: AHMET BERKIZ TURP, HARRAN UNIVERSITY)

Arheolozi su pre nekoliko godina došli do jako zanimljivog otkrića. Kada su proučavali staru asirsku glinenu ploču, starosti 4.000 godina, primetili su da ona predstavlja neku vrstu drevnog predbračnog ugovora. Na njoj je detaljno opisano sve, od razvoda do pitanja plodnosti.

Arheolozi su pronašli predbračni ugovor ispisan na glinenoj ploči iz drevne Asirije na lokalitetu Kultepe-Kanešu, u Turskoj. Ona je izložena u Arheološkom muzeju u Istanbulu.

Pitanje plodnosti i danas je veliki problem u društvu, čak i pored savremene medicine i napretka nauke. U pojedinim zemljama bračni partneri se odlučuju za surogat majke iz pomenutih, ali i iz sličnih razloga. Žena koja će biti surogat majka nosi plod deteta oba roditelja do porođaja. Često je za razvod braka glavni razlog neplodnost jednog ili oba partnera, a takav slučaj je bio i u dalekoj prošlosti.

Potreba za surogat majkom je izgleda znatno starija nego što se mislilo. Međutim, pre više hiljada godina to je podrazumevalo malo drugačiji oblik surogat majčinstva.

Šta piše u drevnom predbračnom ugovoru?

Na glinenoj ploči ispisanom klinastim pismom opisan je brak muškarca i žene čija su imena Lakipum i Hatala. U predbračnom ugovoru piše da će, ukoliko za dve godine od dana venčanja Hatala ne zatrudni, krenuti dalje sa surogat majčinstvom. Naime, to znači da će Lakipum sebi da kupi robinju, poznatu kao hijerodula, koja će spavati sa njim. Kada mu robinja rodi dete može sa njom posle da radi šta hoće i da je dalje proda.

Muškarac ne ostavlja ženu ako ne može da rodi. U ovoj kulturi monogamija se podrazumevala, jer je muškarcu bilo zabranjeno da ima dve žene.

Treba imati na umu da svaka potencijalna neplodnost bi poticala od žene, a ne od njenog muža. Tada se verovalo da je ženina krivica ukoliko ona ne može da zatrudni.

U svakom slučaju, surogat majka je bila sredstvo za održavanja brakova. Neplodnost nije bila prihvatljiva osnova za razvod u drevnoj Asiriji.

Prema studiji, drugi deo ugovora glasi: „Ako Lakipum odluči da se razvede od nje, mora platiti [joj] pet mina srebra – a ako Hatala odluči da se razvede od njega, ona mora platiti (mu) pet mina srebra. Svedoci: Masa, Ašurištikal, Talija, Šupianika.”

To znači da glinena ploča takođe služi kao bračni ugovor i predbračni ugovor, naglašavajući pitanje finansija u slučaju razvoda.

Inače, šta bi pisalo u predbračnom ugovor ukoliko bi se uvažilo da i muškarac može da ima problema sa plodnošću? Verovatno takav ugovor ne bi postojao, kao što i nije…

Studija je objavljena u časopisu Gynecological Endocrinology.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »