Misterija megalitskih grobnica konačno je rešena

Misterija megalitskih grobnica konačno je rešena

Veliki broj megalitskih grobnica, čija starost prevazilazi starost egipatskih grobnica, nalazi se na severu Evrope. Vekovima unazad su bila prava misterija istraživačima. Najviše su ih mučila pitanja kako su izgrađene, kome su pripadale, ko se u njima sahranjivao i slično. Jedno od pitanja konačno se razrešilo zahvaljujući napretku nauke. Po prvi put DNK analizama rešena je misterija i potvrđeno je da megalitske grobnice sadrže genetički blisko povezane osobe.

Analiza dnk pokojnika iz grobova pokazala je da su megalitske grobnice u Irskoj predstavljale porodične grobnice. Ispitivanje DNK iz zuba pronađenih individua u megalitskim grobovima ustanovljeno je kako su članovi porodice, čak 12 generacija, bili zajedno pokopani od strane drevnih ljudi kamenog doba.

Naučnici su analizirali zube i kosti iz grobnica u Irskoj, Škotskoj, na švedskom ostrvu Gotland i u Češkoj kao deo nove genetičke studije pogrebne prakse kamenog doba. Pronašli su 12 osoba na osnovu 16 različitih zuba koji su datovani između 3790. i 3260. godine pre naše ere. Studija je pokazala da su neki od članova porodice “vremeno razdvojeni najmanje jednom generacijom i možda čak do 12 generacije”. Što je značilo da su grobnice mogle da se koriste stotinama godina od strane jedne porodične linije.

Arheolozi iskopavaju kamene grobnice

Megalitski grobovi dugo su privlačili pažnju i predstavljali misteriju, jer istraživači nisu mogli da utvrde da li su to grobnice koje je koristila zajednica ili porodice. Naučnici sugerišu da bi grobovi mogli da sadrže poglavice ili seoske poglavice, a verovatno njihove muške rođake. Nalazi pokazuju da su megalitske grobnice uglavnom pripadale članovima porodica i da su takođe bile pod dominacijom muškaraca.

Rodbinske veze unutar grobnica

Autori studije kažu da su njihovi rezultati pokazali rodbinske odnose između pokopanih pojedinaca i preteranu učestalost muškaraca, sugerišući da su neki od ovih pogrebnih spomenika korišćeni u patrilinearnim društvima. Smatra se da je jedna od glavnih funkcija grobnice da se ostave muške linije porodice, a to bi objasnilo uključivanje više muškaraca nego žena u grobnicama.

Iako je u grobnicama pronađeno samo nekoliko žena, u odnosu na znatno veći broj muškaraca, one su imale jake porodične veze sa muškarcima ili sa dečacima. Ovo otkriće ukazuje da ženski srodnici ipak nisu bili isključeni iz megalitskih sahrana.

S obzirom da je reč o rezultatima ostataka nekoliko megalita sa nekoliko različitih lokacija, sami istraživači ističu da su neophodna dodatna istraživanja. To je jedini način kako bi se potvrdila njihova istraživanja i da li su ovi nalazi jedinstveni na ovim određenim lokacijama ili predstavljaju opšti obrazac vezan za megalitske sahrane.

Izvor: Independent

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »