Misterija megalitskih grobnica konačno je rešena

Misterija megalitskih grobnica konačno je rešena
Dolmen-džinovski kameni sto (Wikipedia, CC-BY 4.0)

Veliki broj megalitskih grobnica, čija starost prevazilazi starost egipatskih grobnica, nalazi se na severu Evrope. Vekovima unazad su bila prava misterija istraživačima. Najviše su ih mučila pitanja kako su izgrađene, kome su pripadale, ko se u njima sahranjivao i slično. Jedno od pitanja konačno se razrešilo zahvaljujući napretku nauke.

Po prvi put DNK analizama rešena je misterija i potvrđeno je da megalitske grobnice sadrže genetički blisko povezane osobe.

Analiza drevne DNK pokojnika iz grobova pokazala je da su megalitske grobnice u Irskoj predstavljale porodične grobnice, objavljeno je u časopisu PNAS. Ispitivanje DNK iz zuba pronađenih individua u megalitskim grobovima ustanovljeno je kako su članovi porodice, čak 12 generacija, bili zajedno pokopani od strane drevnih ljudi iz kamenog doba, piše u saopštenju.

Naučnici su analizirali zube i kosti iz grobnica u Irskoj, Škotskoj, na švedskom ostrvu Gotland i u Češkoj u sklopu genetičke studije vezane za pogrebnu praksu kamenog doba. Pronašli su ostatke 12 osoba sahranjenih između 3790. i 3260. godine pre naše ere.

Studija je pokazala da su neki od članova porodice “vremeno razdvojeni najmanje jednom generacijom i možda čak do 12 generacije”. Što je značilo da su grobnice mogle da se koriste stotinama godina od strane jedne porodične linije.

Arheolozi iskopavaju kamene grobnice (foto: GÖRAN BURENHULT)

Megalitski grobovi dugo su privlačili pažnju i predstavljali misteriju, jer istraživači nisu mogli da utvrde da li su to grobnice koje je koristila zajednica ili porodice. Naučnici navode da bi grobovi mogli da sadrže poglavice ili seoske poglavice, a pre svega njihove muške rođake. Nalazi pokazuju da su megalitske grobnice uglavnom pripadale članovima porodica i da su takođe bile pod dominacijom muškaraca.

Rodbinske veze unutar grobnica

Autori studije kažu da su njihovi rezultati pokazali rodbinske odnose između sahranjeniha i veću učestalost muškaraca, navodeći da su neki od ovih pogrebnih spomenika korišćeni u patrilinearnim društvima.

Smatra se da je jedna od glavnih funkcija megalitske grobnice da se ostave muške linije porodice. Što bi objasnilo više sahrana muškaraca od žena u grobnicama.

Iako je u grobnicama pronađeno samo nekoliko žena, u odnosu na znatno veći broj muškaraca, one su imale jake porodične veze sa muškarcima ili sa dečacima. Ovo otkriće ukazuje da ženski srodnici ipak nisu bili isključeni iz megalitskih sahrana.

S obzirom da je reč o rezultatima ostataka nekoliko megalita sa nekoliko različitih lokacija, sami istraživači ističu da su neophodna dodatna istraživanja. To je jedini način kako bi se potvrdila njihova istraživanja i da li su ovi nalazi jedinstveni na ovim određenim lokacijama ili predstavljaju opšti obrazac vezan za megalitske sahrane.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »