Najnovija studija potvrdila je sahranu monozigotnih blizanaca od pre 30,000 godina

Najnovija studija potvrdila je sahranu monozigotnih blizanaca od pre 30,000 godina

 6,592 

Potvrđeni dokazi o blizancima u arheološkim zapisima izuzetno su retki i nikada nisu verifikovani analizom drevne dnk. Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Nature fokusirala se na bioantropološka istraživanja dve sahrane sa 30, 000 godina starog nalazišta Krems-Vahtberg u Austriji. Prva predstavlja izuzetan slučaj dvojne sahrane novorođenčadi, a drevnom dnk potvrđeno je da se radi o monozigotnim blizancima! U drugom grobu bilo je sahranjeno treće dete za koje se pokazalo da je njihov rođak trećeg stepena. Ovo otkriće od izuzetnog je značaja s obzirom na retkost dečijih ljudskih ostataka iz ovog perioda.

Dvojna sahrana novorođenčadi iz perioda gornjeg paleolita (40,000-10,000 g.p.n.e.), kao i sahrana tromesečnog deteta otkrivena je 2005. godine na gravetijanskom[1] nalazištu u Krems-Vahtbergu, u Austriji.

Drevna dnk genoma pokazuje da su muška deca iz dvojnog groba najraniji zabeleženi slučaj monozigotnih blizanaca, dok je u pojedinačnoj grobnici bio njihov muški srodnik 3. stepena. Rezultati pokazuju da su blizanci bili novorođenčad u punom razvoju, i dok je jedinka 2 umrla rođenjem, jedinka 1 je preživela oko 50 dana. Nalazi pokazuju da je pogrebna praksa tokom gravetijena takođe podrazumevala ponovno otvaranje groba, što je dovelo do remećenja slojeva i grobnog sadržaja.

Dvojna sahrana blizanaca

Ovo je nalaz od izuetnog značaj, jer sahrane novorođenčadi su od interesa za ontogenetska proučavanja ranih anatomskih ljudi sa obzirom na retkost dečijih ljudskih skeletnih ostataka iz perioda gornjeg paleolita. Ove sahrane takođe značajno obogaćuju debatu o ritualnim i pogrebnim praksama među društvima lovaca-sakupljača.

Dvojna sahrana blizanaca

Grobna jama ovalnog oblika koja je služila za dvojno sahranjivanje (sahrana 1), sadržala je skeletne ostatke dve novorođene bebe (individua1 i individua 2). Svako telo bilo je uvaljano u crveni oker i postavljeno je jedno pored drugog u zgrčenim položajima, okrenutim prema istoku i sa lobanjama okrenutim ka severu.

Njihova tela, međutim, nisu zauzimala iste dimenzije prostora u grobnoj jami; dok je individua 2 bila postavljena više u centru, individua 1 je bila postavljena na jugozapadnom rubu grobne jame.

Grobni prilozi

Na karlicu individue 1 postavljeno je ukupno 53. perle od slonovače mamuta, a njihov raspored jasno ukazuje da su bile nanizane na konac. Sve perle su izuzetno sličnog oblika i veličine, a perforacije ne pokazuju znake upotrebnog habanja što ukazuje da ih je neko izradio samo kako bi poslužile kao grobni prilog.

Indvidua 2 je bila opremljena sa tri perforirana mekušca (Theodoxus sp.) i perforiranim sekutićem lisice (Vulpes sp.) koji su otkriveni ispod donje vilice individue 2, što sugeriše da su bili privesci na jednoj ogrlici.

Sadržaj dvojnog groba-grobni prilozi

Nakon sahrane blizanaca, jama nije zatrpana, već je zapečaćena lopaticom (scapulae) mamuta kojoj je, kako bi se uklopila u obliku jame, spina scapulae namerno uklonjena nakon niza udaraca.

Arheološki raspored dvojne sahrane ukazuje da inhumacija ove dve osobe nije bila istovremena, već sugeriše da se postavljanje dva tela odvijalo u različitim vremenskim intervalima. To bi značilo da je grob bio ponovo otvoren. Arheološke dokaze za ovu mogućnost pružaju različiti položaji skeleta dojenčadi, različite dimenzije prostora koje zauzimaju njihova tela. Čini se da je grob bio napravljen za individuu 2, koja zauzima glavni i najveći prostor, dok se individua 1 čini stisnutom uz ivicu ruba groba. Na to dodatno ukazuju i različiti simbolički tretmani prikazani u ličnim ukrasima.


[1] Gravetijen kultura je kultura gornjeg paleolita, nazvana po nalazištu La Gravette u Francuskoj, koja se na prostorima zapadne, srednje i istočne Evrope javlja u razdoblju od približno 30,000 do 22,000 godina pre naše ere.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

One thought on “Najnovija studija potvrdila je sahranu monozigotnih blizanaca od pre 30,000 godina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ