Na trasi budućeg Moravskog koridora arheolozi su otkrili ostatke ranoslovenskog naselja

Na trasi budućeg Moravskog koridora arheolozi su otkrili ostatke ranoslovenskog naselja
Arheolozi istražuju ranoslovenski objekat (foto: S. Babović/Novosti)

Arheolozi su otkrili ranoslovensko naselje iz 9. i 10. veka na trasi budućeg Moravskog koridora. Naselje zauzima površinu od 3, 5 hektara.

Ranoslovensko naselje iz 9. i 10. veka, otkriveno je u Selište, nedaleko od granice Kruševca i Trstenika. Ceo lokalitet pod nazivom „Arčinovica” nalazi se na trasi budućeg Moravskog koridora, pišu “Novosti”.

Arheolozi iz Arheološkog instituta u Beogradu i Narodnog muzeja u Kruševcu su već tokom preliminarnih istraživanja došli do više otkrića.  

Prema rečima arheologa Marina Bugara iz kruševačkog muzeja, ovo je, nakon lokaliteta Konopljara (Čitluk, Kruševac) i Bedem (Maskare, Varvarin), treći lokalitet koji se istražuje u zadnjih godinu dana duž prve deonice budućeg auto-puta Pojate-Preljina.

Otkrili smo dva ranosrednjovekovna objekta, koja datujemo u 9. i 10. vek i reč je o prilično retko zastupljenom periodu u Zapadnom Pomoravlju, koji je vrlo plitko na površini i retko se nalazi u ovako sačuvanom obliku”, rekla je arheolog Milica Radišić sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Radimo na tome da otkrijemo funkciju objekata, što nije jednostavno dok se ne sagleda sav arheološki materijal”. 

U jednom objektu arheolozi su naišli na prostor za sedenje i otiske od stubova, dok bogatiji nalazi u drugom objektu ukazuje na stalni stambeni karakter. Osim keramike, stručnjaci su pronašli i različite alatke i deo roga od jelena

Zona eksproprijacije zemljišta na čijoj teritoriji leži, kako se pretpostavlja, veliko ranoslovensko naselje je na 3,5 hektara, a sam lokalitet sigurno zauzima polovinu te trase.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »