Najranije zabeleženo ime na svetu nalazi se na glinenoj pločici iz Uruka

Najranije zabeleženo ime na svetu nalazi se na glinenoj pločici iz Uruka
Ilustracija (izvor: Wikipedia)

Pre više od 5000 godina zabeleženo je prvo ime čoveka u istoriji. Njegovo ime nalazilo se u sačuvanom dokumentu u drevnom mesopotamijskom gradu Uruku.

Prvo ime zabeleženo u istoriji se ne odnosi na kraljeve ili kraljice, velike ljude, pesnike ili pisce, već na osobu koja je obavljala odgovaran posao za svoje vladare.

Na kvadratnoj glinenoj pločici od 7 cm, zabeležena je proizvodnja piva u Uruku oko 3100 godine pre nove ere. Glinenu pločicu je potpisao Kušim.

Ovaj dokument sastoji se od nekoliko simbola: dva seta brojeva, Kušimove oznake i simbola za kontejner ječma i pivaru. Prevod sa pločice glasi: „134.813 litara ječma za isporuku tokom 37 meseci vladinom zvaničniku Kušimu odgovornom za pivaru u hramu Inana u Uruku“.

Ime Kušim se pojavljuje na 17 glinenih pločica koje beleže transakcije u hramu Inane. Kušim je bio računovođa ili adminstrator.

Možda je Kušim bio zvaniča titula, ne lično ime. Ali je identifikacija sa određenom sobom opšteprihvaćeniji stav. U prilog tome govori da na nekoliko pločica njegovom imenu prethodi reč Sanga, za koju se znalo da je bilo radno mesto (administrator hrama ili palate).

Inače, glinena tablica sa prvim zabeleženim imenom je završila na aukciji 2020. godine. Prodata je za 235.000 dolara. Nju je prodao poznati norveški kolekcionar antikviteta Martin Šojen, nakon što je žestoki rat nadmetanja skoro udvostručio cenu kojoj se prvobitno nadao.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »