Otkriće skeleta sa patuljastim rastom iz 6. veka

Otkriće skeleta sa patuljastim rastom iz 6. veka
Bokseri sa patuljastim rastom-rimski mozaik 1-2. vek (izvor: Flickr)

Publikovana je zanimljiva studija u International Journal of Paleopathology u kojoj su istraživači prikazali osobu niskog telesnog rasta sa arheološkog lokaliteta u Italiji. U radu su analizirani ljudski skeletni ostaci osobe iz 6. veka nove ere koja je verovatno patila od patuljastog rasta.

Patuljasti rast (eng. dwarfism) se generalno definiše kao stanje niskog rasta koje je rezultat urođenog genetskog ili zdravstvenog stanja kod odrasle osobe čija je visina manja od 147 cm. Procenjuje se da je učestalost ovog poremećaja u današnjoj populaciji 1:20,000–30,000.

Upravo zbog niskog telesnog rasta koji ostavlja tragove na skeletnim ostacima određene individue, arheolozi mogu da dokumentuju osobe patuljastog rasta tokom arheoloških istraživanja.

Osoba iz groba br. T17 koja je patila od patuljastog rasta (Traversari et al. 2020, fig. 3)

Znatan broj takvih skeleta je pronađen i omogućio nam je da zavirimo u život osoba koje su se svojim fizičkim izgledom izdvajale od ostalih.

Arheološki kontekst

Individua koja je patila od patuljastog rasta (grob br. T17) bila je sahranjena na jednoj nekropoli u Modeni (Italija) tokom 6. veka nove ere. Velika nekropola iz kasnoantičkog perioda iskopana je na glavnom gradskom trgu Piazza Grande 1987. godine.

Pokojnici koji su bili skeletno sahranjeni, njihovi ostaci bili su pohranjeni u kovečezima u ispruženom položaju na leđima, sa glavom na zapadu. Od grobnih priloga u grobovima su se mogli naći predmeti langobardskog stila.

Biološki profil T17

Antropološka analiza pokazala je da skeletni ostaci pripadaju ženi patuljastog rasta, starosti 23-30 godina. Čija je telesna visina iznosila 128 ± 3,77 cm. Ona je imala kratke donje udove, savijene femure i coxa vara (deformitet kuka, gde je ugao između glave femura i tela femura smanjen za 120o).

Poređenje dugih kostiju između osobe normalnog telesnog rasta i osobe T17 (Traversari et al. 2020, fig. 4)

Pogrebna praksa T17

Sahranjivanje T17 povezano je sa grobnim prilozima koji su od društveno-simboličke važnosti. U grobu su pronađeni fragmenti keramičkih posuda, životinjske kosti, zlatno dugme za odeću i novčić za koji se veruje da joj je služio da plati put na onaj sver. Pronađena hrana i posude govore o prisustvu hrane koju će konzumirati tokom svog putovanja na onaj svet.

Grobne priloge koje je ostavila njena porodica ili zajednica sugerišu da je ova osoba uživala u visokom društvenom statusu.

Šta su antropolozi zaključili

Metrički podaci za ovu ženu i druge osobe patuljastog rasta od perioda gornjeg paleolita pa sve do 18. veka pokazali su da je prosečna visina osoba patuljastog rasta uglavnom ista. Ona se kretala oko 134 cm za žene i oko 135,5 cm za muškarce, sa prosečnom visinom od 135 centimetara.

Neophodno je istaći da ova žena iz groba T17 nije pokazivala značajne znake neuhranjenosti ili bilo koja druga patološka oboljenja. Što nam govori da je ona živela relativno zdravo i da je imala povoljno socijalno okruženje uprkos svom deformititetu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »