Otkrivena 4.300 stara egipatska grobnica sa impresivnim zidnim slikama

Otkrivena 4.300 stara egipatska grobnica sa impresivnim zidnim slikama

Arheolozi su otkrili egipatsku grobnicu – mastabu u Dašuru sa zadivljujućim zidnim slikama na kojima je prikazan život pre 4.300 godina.

Zajednička egipatsko-nemačka arheološka misija otkrila je mastabu iz perioda Starog kraljevstva tokom iskopavanja u Dašuru. Egipatska grobnica ima živopisne zidne slike koje prikazuju kakav je bio život pre 4.300 godina. U njoj su sahranjeni sveštenica i kraljevski zvaničnik.

Dašur je drevni egipatski kompleks piramida i sa ogromnom nekropolom, koja se nalazi oko 33 kilometra južno od Kaira.

Kompleks u Dašuru je uglavnom poznat po Snefruovoj Zakrivljenoj piramidi i Crvenoj piramidi. One su među najstarijim i najbolje očuvanim piramidama u Egiptu. Drugi veliki spomenici uključuju Belu piramidu, Crnu piramidu i piramidu Senusreta III.

Struktura mastabe (izvor: Wikipedia)

Egipatska grobnica za plemiće je mastaba i ona se obično opisuje kao grobnica u obliku pravougaone strukture sa ravnim krovom sa kosim stranama. Dok piramide nisu počele da se grade, njih su koristili faraoni, a posle njihovi zvaničnici.

Mastaba za bitne osobe

Arheološki tim je unutra pronašao zidne slike koje prikazuju scene života u starom Egiptu. Na njima su naslikani magarci koji mlate žito gazeći po njemu, brodovi koji plove rekom Nil i roba koja se prodaje na pijaci, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta.

Na osnovu hijeroglifa, zna se da je mastaba pripadala kraljevskom zvaničniku, po imenu Seneb-Neb-Af i njegovoj ženi Idut. Oni su živeli tokom kasne 5. i početkom 6. dinastije, odnosno pre 4.300 godina.

Mastabe su u suštini služile kao dom za „ba“ (dušu) tokom zagrobnog života. Bile su namenjene za porodične sahrane, sa nekoliko grobnih okana, koji su služili kao „sobe“. Druga komora poznata kao serdab koristila bi se za držanje osnovnih stvari za pokojnika za zagrobni život: odeća, dragoceni predmeti, pivo i žito.

Zidne slike sačuvane u mastabi koje opisuju svakodnevni život (foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Prema rečima dr Stefana Kajdelmajera, bivšeg direktora Nemačkog instituta za arheologiju i šefa misije, Seneb-Neb-Af je imao nekoliko titula u kraljevskoj palati kao administrator stanara (khentiu-shi), dok je njegova supruga nosila titulu sveštenica Hator.

Arheolozi su takođe pronašli nekropolu koja se koristila za sahranu sluga palate iz vladavine Amenemhata II, trećeg faraona iz 12. dinastije. Otkrivene su luka i most koji su služili Zakrivljenoj piramidi i ritualna bašta pored hrama u dolini.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »