Otkrivene prve rimske grobnice uklesane u steni ispod zemlje

Otkrivene prve rimske grobnice uklesane u steni ispod zemlje
Mumije iz rimskog perioda (foto: The Ministry of Tourism and Antiquities)

Arheolozi su otkrili nekoliko grobnica iz ptolomejskog i rimskog doba, zajedno sa mumijama iz rimskog doba tokom iskopavanja nalazišta u Egiptu. Ovo su prve rimske grobnice uklesane u steni koje su pronađene.

Arheološka iskopavanja sprovodi međunarodni tim arheologa sa Univerziteta u Barseloni i Institut za drevni Bliski istok na lokalitetu El-Bahnasa.

Dr Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, objasnio je u saopštenju da se otkrivene grobnice iz rimskog doba nalaze u istočnom delu Gornjeg groblja El-Bahnasa. Ove grobnice imaju novi način sahranjivanja, direktno iskopane u prirodnoj steni ispod zemlje.

Figurice Boginja od terakote (foto: The Ministry of Tourism and Antiquities)

Figurice od terakote koje predstavljaju boginje poput Izide i Afrodite sa cvetnim krunama takođe su prvi put pronađene u El-Bahnasi. Ovo otkriće pokazuje da ovo područje još uvek čuva mnoge tajne o pogrebnim ritualima različitih istorijskih perioda.

Arheolozi su otkrili i fragmente papirusa unutar glinenog pečata, kao i brojne mumije umotane u šarene zavoje, od kojih su neke bile ukrašene zlatnim i ofarbanim pogrebnim maskama.

Zanimljivo je otkriće – dva zlatna jezika. U ustima dve mumije otkriveni su zlatni jezici. Oni su služili kako bi se sačuvala sposobnost pokojnika da „govori“.

Građevina koja je služila za sahranjivanje sastojala se od kamenih bunara zatvorenih vratima od ćerpiča koja vode do velikih odaja sa praznim sarkofazima i drugim zapečaćenim mumijama umotanim u šarene kartone.

Pored toga, otkrivene su 23 mumije bez sarkofaga i četiri antropomorfna sanduka, uključujući jednu sa dve mumije i malim zavetnim bočicama parfema.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »