Prikaz izložbe „San neolitske noći“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu

Prikaz izložbe „San neolitske noći“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu
Prosopomorfni poklopci vinčanske kulture (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu otvorena je izložba o neolitu Srbije pod nazivom „San neolitske noći“. Postavka će u Muzeju biti dostupna posetiocima do 15. oktobra. Na izložbi se nalaze brojni i dobro poznati predmeti sa više različitih neolitskih lokaliteta, poput Lepenskog vira, Vinče, Pločnika, Gomolave, Starčeva i slično.

Autori izložbe su mr Lidija Balj (Muzej Vojvodine) i dr Andrej Starović (Narodni muzej).

Takođe, u sklopu izložbe je postavljena i rekonstrukcija modela glave mezolitskog čoveka iz groba 69 sa Lepenskog vira i ekran preko kojeg on može da oponaša facijalne ekspresije posetilaca.

Model glave čoveka sa Lepenskog vira i njegova animacija (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Kada se posetioci popnu na prvi sprat u hodniku će ih dočekati slušalice na kojima narator na engleskom jeziku daje instrukcije o srednjem kamenom dobu ili neolitu.

Na velikom zidu će posetilac imati prilike da vidi mapu prostiranja neolita na teritoriji današnje Srbije, a na drugom delu zida nalazi se isto veliki poster sa pojašnjenjima šta se to događalo i kako se živelo u neolitu.

Skroz desno od tih postera se nalazi model glave čovek sa Lepenskog vira, a preko puta njih vitrine u kojima su izloženi predmeti poput kašičica za ishranu dece od kostiju životinja, keramička posuda sa tragovima mleka, mali zoomorfni predmeti sa otiscima dečiijih prstiju i primer upotrebe modernih tehnologija (georadara) koje otkrivaju izgled arheoloških struktura ispod zemlje pre iskopavanja.

Neolitske kašičice od kostiju životinja za ishranu beba (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Isto u sklopu svih tih vitrina postoje slušalice gde narator objašnjava svaki nalaz pojedinačno. Izložbena postavka na spratu zapravo pokazuje kako današnja nauka i moderne tehnologije pomažu arheolozima da saznaju ono što nisu mogli pre 50 godina i da prikažu publici kako je izgledao život u prošlosti. Odnosno, da ukaže posetiocima da arheologija nije samo kopanje već mnogo više i da ona teži multidisciplinarnosti.

San neolitske noći dočaran na pravi način

Odmah pored ovog dela izložbe nalaze se vrata koja vode u veliku salu do glavnog dela izložbe. U ovoj sali su prigušena svetla sa zvukovima domaćih životinja i insekata kako noću zvuče. Sala je ispunjena mirisom štale što dodatno dočarava „san neolitske noći“. Na sredini sale nalazi se pripitomljena žitarica arheobotaničke bašte Muzeja Vojvodine.

Pripitomljena žitarica (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Sa obe strane ove neolitske bašte postavljena su dva neolitska groba u kojima su se nalazili skeletni ostaci mlade žene i starijeg muškarca. Nažalost, ne piše odakle je grob žene niti muškarca. Ali možemo da pretpostavimo da su sa vinčanske nekropole u Gomolavi. Oboje su bili sahranjeni na levom boku, u zgrčenom položaju kako je inače pogrebni običaj u neolitu.

“Ženski” grob piše u muzeju, ali je antropološki i uz pomoć dnk analiza potvrđeno da su sve muškarci sahranjeni u neolitu na Gomolavi (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Najviše ima predmeta od gline, što je i bilo za očekivati, predmeta od kostiju životinja, kremenih alatki i od opsidijana, a najmanje predmeta od metala. U zavisnosti sa koje strane posetilac odluči da krene da obilazi predmete u vitrinama, on će se ponovo susreti sa slušalicama.

Crvenokosa boginja sa lokaliteta Donja Branjevina (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Skoro sve poznate vinčanske figurine se ovde mogu naći: Vidovdanka, Lady of Vinča, Dvoglavi idol, Crvenokosa boginja…

Na ovoj izložbi će ljubitelj neolita i arheologije uživo videti sve one poznate artefakte koje su ranije mogli da vide samo na slikama.

Lady of Vinča sa Vinče i Dvoglavi idol sa Gomolave (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Moja jedina zamerka ove izložbe jesu legende koje nisu bile dvojezične, iako narator na stranom jeziku na slušalicama objašnjava predmete i njihovu upotrebu. U svakom slučaju, jako divna izložba vredna posete, pa čak i više puta dok se ne završi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »