Štand brze hrane otkriven u Pompeji

Štand brze hrane otkriven u Pompeji

 4,249 

Arheolozi su u antičkom gradu Pompeji, koji je ostao zatrpan posle čuvene vulkanske erupcije Vezuva 79. godine, pronašli prodavnicu, odnosno štand brze hrane i pića, ukrašenu freskama.

Pompeja je bila veoma uspešan i napredan grad pre nego što ga je uništila erupcija vulkana Vezuv 79. godine.  Ova prirodna katastrofa zabeležena je kao jedna od najvećih u ljudskoj istoriji, a vulkanska erupcija ubila je preko 2,000 ljudi i životinja koje su se tu našle.

Vulkanski pepeo koji je prekrio grad, doveo je do toga da vreme za njegove stanovnike stane, a arheolozima je pružilo obilje podataka o životu antičkih ljudi.

Ruševine u Pompeji su prvi put otkrivene u XVI veku, ali su iskopavanja počela tek 1748. godine. Pompeja je jedno od najposećenijih i najduže iskopavanih arheoloških nalazišta na svetu.

Vulkanski pepeo koji je prekrio grad, doveo je do toga da vreme za njegove stanovnike stane, a arheolozima je pružilo obilje podataka o životu antičkih ljudi.

Štand “brze hrane”

Arheolozi su nedavno otkrili dobro očuvan 2,000 godina star štand „brze hrane“ u Pompeji zajedno sa logom. Štand koji je bio dekorisan freskama pronađen je u jednoj od 150 termopolija (thermpolium)-rimskih kuhinja ili barova brze hrane u oblasti grada Regio V. Ova oblast zauzima 50 neistraženih hektara severno od arheološkog parka Pompeje.

U nekim od dubokih posuda od terakote pronađeni su tragovi hrane i pića stari oko 2.000 godina.

Ove duboke posude pronađene su ispod termpolija u posebnim cirkularnim udubljenjima, napravljenim za tu svrhu.

Arheolog čisti termopolijum

U starom Rimu, štandovi za “brzu hranu” služili su siromašnima koji nisu mogli sebi da priušte izgradnju kuhinja u svojim domovima. Meniji su obično uključivali krupni hleb sa slanom ribom, pečenim sirom, sočivom i kuvanim začinjenim vinom. Posetiocima ovih prodavnica ostali su se rugali i bili su prezirani od strane elite.

Freska sa štanda “brze hrane”

U antičkom gradu Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, u vreme erupcije živelo je oko 13.000 ljudi.

Povezane vesti:

Naše preliminarne analize, pokazuju da su na štandu ili tezgi nacrtani hrana i piće koji su se tu prodavali, barem delom“, rekla je antropolog Valerija Amoreti.

Amoretijeva je rekla da su arheolozi u posudama pronašli ostatke svinjetine, ribe, puževa i govedine, što ukazuje da su tadašnji žitelji Pompeje jeli različite vrste mesa.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

3 thoughts on “Štand brze hrane otkriven u Pompeji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ