Fotografije koje prikazuju neka najlepša arheološka istraživanja i otkrića

Fotografije koje prikazuju neka najlepša arheološka istraživanja i otkrića

Izdvojili smo nekoliko fotografija koje prikazuju najpoznatija arheološka otkrića i istraživanja u poslednjih 100 godina.

1. Čuveni bračni par – kenijski arheolog i prirodnjak Luis i britanski paleoantropolog Meri Liki 1961. godine iskopavaju paleolitski lokalitet u Tanzaniji u potrazi za poreklom ljudi.

Povezan vest: Ko je bio Ričard Liki i koja otkrića su ga proslavila

Luis i Meri Liki

2. Slučajno otkriće 1700. godina starog rimskog broda u Viminacijumu. Do otkrića se došlo slučajno 2020. godine prilikom iskopavanja uglja na površini rudnika Drmno. Brod je od drveta i dugačak oko 15 m.

Drveni rimski brod

3. Arheološka iskopavanja višeslojnog lokaliteta Kostenki 14 u Rusiji. Debljina kulturnog sloja kreće se od 10-20 m! Najstariji slojevi datovani su u gornji paleolit, na osnovu ostataka vulkanske tefre, pre 40.000 godina.

Arheološki lokalitet Kostenki 14

4. Kod sela Stari Jankovci nedaleko od Vinkovaca, arheolozi su otkrili 2019. godine izuzetan arheološki nalaz rimskih kola (dvokolice, lat. cisium) sa upregnutim konjima koja su deo pogrebnog rituala bogate rimske porodice. Ovo izuzetno arheološko otkriće se datuje u 3. vek. Rimska dvokolica pronađena su u tumulu – zemljanoj humki, prečnika oko 40 metara i sačuvane visine oko jednoga metra.

Rimska dvokolica

5. Sačuvani otisci stopala hominida u vulkanskom pepelu u Tanzaniji. Ovi tragovi stopala stari su 3.7 miliona godina i ukazuju na uspravno kretanje od strane, verovatno, Australopithecus-a afarensis-a. Tragovi stopala su dugački 27 m i sadrže 70 otisaka ranih ljudi. Moguće da su bile dve odrasle jedinke i dete. Otkrila ih je Meri Liki sa svojim timom 1978. godine.

Tragovi stopala Australopithecus-a afarensis-a

6. Čuveni Ulurburun brodolom u blizini Turske. Do otkrića olupine broda došao je slučajno lokalni ronilac 1982. godine. Brod je datovan u kasno bronzano doba, 14. vek pre nove ere.

Uluburun brodolom

Pronađeno je 175 ingota čiji hemijski sastav se poklapa sa egipatskim posudama i mikenskm perlama iz istog perioda, što ukazuje na zajednički izvor i trgovinu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »