Ko je bio Ričard Liki i koja otkrića su ga proslavila

Ko je bio Ričard Liki i koja otkrića su ga proslavila
Ričard Liki sa fosilima (foto: Marion Kaplan/Alamy)

Ričard Liki, drugi od tri sina čuvenih arheologa Luisa i Meri Liki, bio je kenijski političar, paleontolog i konzervator. Čuvena su njegova istraživanja u oblasti reke Omo u Etiopiji. Otkriće koje ga je proslavilo jeste gotovo kompletan skelet Homo erectus-a starosti 1.6 miliona godina, poznatiji kao “dečak iz Turkane”.

Umro je na današnji dan u 77. godini života.

Ričard E. Liki je rođen u Najrobiju, Kenija, kao unuk engleskih misionara.

Njegov otac i majka, Luis i Meri Liki, bili su istaknuti paleontolozi i pioniri u arheološkom istraživanju Velike doline Rift u istočnoj Africi.

Uspesi Ričarda Likija

Godine 1968., sa samo 25 godina, izabran je za direktora Nacionalnog muzeja Kenije. U roku od godinu dana dijagnostikovana mu je bolest bubrega i rečeno mu je da mu preostaje samo još 10 godina života. Međutim, ova dijagnoza ga nije sprečila da se bavi paleoantropologijom i da nastavi da živi.

Ričard Liki 1985. godine na obali jezera Turkane

Kao direktor Nacionalnog muzeja u Keniji, Liki je preduzeo intenzivna arheološka iskopavanja na jezeru Turkana. Tokom narednih 30 godina, iskopavanja su donela više od 200 fosila. Među njima su dva najspektakularnija nalaza svih vremena, praktično kompletna lobanju Homo habilis-a 1972. godine i lobanja Homo erectus-a 1975. godine.

Njegovo najpoznatije otkriće jeste skoro kompletan skelet mladog Homo erectus-a “dečak iz Turkane” 1984. godine. Radi se o jednom od kompletnijih skeleta hominida ikada pronađenih.

Već sledeće godine na ovom lokalitetu pojavila se lobanja “crna lobanja”, tada, nepoznate vrste izumrlih hominida – Australopithecus aethiopicus.

Ričard Liki je predvodio energičnu kampanju za suzbijanje divljeg krivolova na slonovaču na pozivu tadašnjeg predsednika Kenije Danijela arapa Moija.

Iza sebe je ostavio značajan broj knjiga koje se bave evolucijom čoveka.

Dečak iz Turkane

Skelet “dečka iz Turkane” je omogućio naučnicima da saznaju puno informacija o veličini i obliku tela i stopama rasta Homo erectus-a. Ovaj skelet je 40% kompletan.

Na osnovu morfoloških karakteristika karlice utvrđeno je da skelet pripada muškarcu, odnosno dečaku. Njegova starost u trenutku smrti bila je između 7-9 godina. Bio je visok 1,6 m i težak 48 kg. Kapacitet lobanje Turkana dečaka u trenutku smrti bio je 880 kubnih centimetara, ali naučnici procenjuju da bi bila 909 kubnih centimetara da je dostigao zrelost.

Fosil “Dečaka iz Turkane”

Na njegovom kičmenom stubu uočena je zakrivljenost koja mu je otežavala i usporavala kretanje. Možda je ta patologija i dovela do njegove smrti. Njegove noge bile su duge, a ramena uska što je tipično za ljude koji žive u oblastima gde je vruća i suva klima. Dužina njegovih nogu omogućavala  mu je da hoda i možda da trči na velike udaljenosti.

Homo erectus je prva poznata ljudska vrsta koja se široko proširila u Africi i prva napustila Afriku i proširila u Aziji. Ova ljudska vrsta je pravila i koristila kameno oruđe. Alatke poznate od pre 1,6 miliona godina u basenu Turkana podrazumevale su jednostavna kamena jezgara i odbitke, ali i velike kamene alatke za sečenje kao što su ručne sekire.


Izvori: Britannica Human Origins

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »