Otkriven je najveći megalitski kompleks u Evropi

Otkriven je najveći megalitski kompleks u Evropi
Jedan od megalita na lokalitetu (foto: Huelva Informacion)

Arheolozi koji rade na lokalitetu u La Tore-La Janera, u blizu Huelve u Španiji, otkrili su izuzetan broj različitih megalitskih struktura. Megalitski kompleks sadrži preko 500 kamena, a mogao bit biti najveći u Evropi.

U južnoj Španiji otkriven je ogroman megalitski kompleks od više od 500 kamena koji bi mogao da bude jedan od najvećih u Evropi.

Nalazi istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu Trabajos de Prehistoria. Autori su u radu istakli da su uz pomoć neiznvazivnih metoda otkrili 526 drevnih kamenova, od kojih je većina srušena. Lokalitet sadrži megalitske grobnice (dolmene), kamene krugove, humke, kamene kutije (ciste), stojeće kamenove (menhire).

Najveći megalitski kompleks

Megaliti se datuju od 5. do 2. milenijuma pre nove ere. Čini se da je većina kamenja vađena lokalno.

Prostirući se na oko 600 hektara zemljište je bilo namenjeno za plantažu avokada. Pre izdavanja dozvole, regionalne vlasti su zatražile istraživanje u svetlu mogućeg arheološkog značaja lokaliteta.

Dolmen (izvor: Linares-Catela et al. 2022, fig. 5)

Ovo je najveća i najraznovrsnija kolekcija stojećeg kamenja grupisanog zajedno na Iberijskom poluostrvu“, rekao je Linares-Catela. On je istraživač sa Univerziteta Huelva i jedan od tri direktora projekta. Verovatno je da je najstarije kamenje koje stoji na lokalitetu La Torre-La Janera podignuto tokom druge polovine šestog ili petog milenijuma pre nove ere. „To je glavno megalitsko mesto u Evropi”.

Kamenje koje stoji bilo je najčešći nalaz, a njih 526 još uvek stoji ili leži na zemlji“, napisali su istraživači u članku. Visina kamenja bila je između jednog i tri metra.

Mnogi od kamenja su zakopani duboko u zemlju. Moraće ih pažljivo iskopati. Planirano je da radovi traju do 2026. godine, ali „između ovogodišnje kampanje i početka sledeće godine, postojaće deo lokaliteta koji se može posetiti“.

Istraživači ističu da je ovo „jedinstveno“ otkriće na Iberijskom poluostrvu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »