Pronađen 2.000 godina star češalj za kosu od ljudske lobanje

Pronađen 2.000 godina star češalj za kosu od ljudske lobanje
Češalj za kosu star 2.000 godina od ljudske lobanje (foto: MOLA)

Arheolozi su otkrili češalj za kosu star 2.000 godina na lokalitetu iz gvozdenog doba napravljen od dela ljudske lobanje.

Arheolozi iz Muzeja londonske arheologije (MOLA) identifikovali su redak i jedinstven artefakt pronađen na lokalitetu iz gvozdenog doba u Bar Hilu blizu Kembridžšira u Engleskoj. Ono što je bilo iznenađujuće jeste saznanje da je češalj izrađen od dela ljudske lobanje. U ovom slučaju reč je o fragmentu temene kosti.

Češalj za kosu potiče iz gvozdenog doba (750. g.p.n.e.-43. g. n.e.). Ima polukružni oblik i zupce sa jedne strane. Moguće da se nosio kao amalija.

Češalj za kosu od fragmenta parijetalne kosti ljudske lobanje (foto: MOLA)

Arheološki dokazi iz cele Evrope govore nam da je ljudska glava bila zaista važna ljudima iz gvozdenog doba. Čak je bila sakupljena i izložena na ulazima u naselja u Britaniji. Ovaj čin se mogao desiti u vreme sukoba i glave su bili trofeji lovaca na glave.

Rekonstrukcija češlja na crtežu ukazuje da je prvobitno bio pravougaonog oblika sa zaobljenim ivicama i imao je kružnu rupu za pričvršćivanje na odeću.

Nacrtana rekonstrukcija češlja (foto: MOLA)

Češalj je jedan od samo tri češlja iz gvozdenog doba napravljena od ljudskih lobanja ikada pronađenih u Velikoj Britaniji.

Možda je reč o tradiciji iz gvozdenog doba koja je bila jedinstvena za ovaj deo Britanije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »